Шкільні укриття у Харківській області: два будуть готові на початку року, 18 — на папері

Два укриття до кінця року будуть готові на 90%.

У Харківській області готові 18 проєктів шкільних укриттів, які мають звести «з нуля», загалом регіону потрібно 1300 захисних споруд у навчальних закладах.

Усі громади регіону отримали «домашнє завдання» — підготувати проєкти шкільної захисної споруди. Це потрібно, аби наступного року на них змогли виділити кошти й розпочати будівництво. Гроші надаватиме держава. Проєкти можуть коштувати від мільйона до трьох мільйонів гривень. Вартість буде залежати від місцевості, де планують розмістити укриття, та робіт — це буде будівництво нового укриття або реконструкція вже існуючого. Адже протирадіаційні укриття, які є у школах, можна використовувати для організації освітнього процесу під час війни. Для цього їх треба капітально відремонтувати. Про це повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов на брифінгу 16 листопада.

«Готуємо нові захисні споруди дві. Далі ремонти наших протирадіаційних укриттів, які у нас є у наявності для того, щоб вони відповідали всім встановленим вимогам. І далі, звичайно, проєктування. Ми співпрацюємо з Офісом президента і з профільним Міністерством освіти та науки. Наше завдання — максимум підготувати проєктів (у нас уже їх наразі більше 18 по наших населених пунктах) для того, щоб наступного року це було все профінансовано із державного бюджету через субвенції і для того, щоб ми розбудовували нашу мережу, наш безпечний освітній простір, для того, щоб діти вийшли в офлайн-навчання в цих укриттях», — сказав Синєгубов.

У Харківській області наразі будують дві шкільні захисні споруди. Їх зведуть у селищі Коротич (на фото) та місті Люботин біля опорних закладів освіти. Це масштабні проєкти, кожен із яких коштує 80 мільйонів гривень. У Коротичі захисна споруда розрахована не лише на дітей і співробітників школи, а й на мешканців та співробітників селищної ради, оскільки інших таких захисних споруд у селищі немає. За словами Олега Синєгубова, будівництво цих двох шкільних укриттів завершать на 90% до кінця року або у січні-березні 2024-го у залежності від погодних умов. Усі інші громади поки мають представити проєкти шкільних захисних споруд.

«Звичайно, наше завдання у кожному населеному пункті зробити хоча б одне таке укриття, де є опорний заклад освіти. Однак маємо зробити проєкти. Там, де фінансова спроможність тих чи інших громад не дозволяє цього, там ми робимо, звичайно, це самостійно, коштами обласного бюджету, там, де є обласні навчальні заклади тощо, — сказав Синєгубов. — Наше завдання, у нас уже є їх на наступний рік 18, але наше завдання — щоб їх було, умовно кажучи, 118 для того, щоб забезпечити наданням безпечного освітнього простору».

За інформацією Синєгубова, у школах у Харківській області налічується 125 протирадіаційних укриттів. Проте понад половина з них потребує ремонту. Їх можна використовувати як укриття, однак для надання освітніх послуг вони не підходять. Ще 1300 — це укриття у закладах освіти (дошкільні, шкільні, вищі заклади освіти, профтехосвіта, техосвіта). 

«Якщо ми говоримо про укриття на випадок військової агресії, тут ми застосовуємо всі абсолютно укриття — і найпростіші укриття тощо. І тут у нас показник такий, що область і місто Харків забезпечні на 100% наявністю і по розрахунку населення. Звичайно, ми маємо говорити про їхній стан, що вони всі мають бути приведені до належного стану для того, щоб там було все необхідно за тими правилами, які в нас є. Однак для нас зараз пріоритет саме створення безпечного освітнього середовища», — сказав голова ХОВА.

Як писав KharkovNEWS.info, раніше Олег Синєгубов показав, як виглядає майбутня захисна споруда на території школи у селищі Коротич (Харківський район). Будівельні роботи на місці майбутнього укриття розпочалися у перший тиждень листопада. Планується, що одночасно в укритті зможуть перебувати близько 500 людей (це кількість учнів та вчителів школи у Коротичі). Окрім цього, під час повітряної тривоги у ньому зможуть сховатися люди з дитсадка неподалік, а також офісів та інших закладів.

У Харкові поки тільки планують будувати першу підземну школу.

Джерело

Новости Харькова