Шахраї виманили у харків’ян два мільйони гривень на «інвестиційні проєкти»

Зловмисники створили фейковий кол-центр і сайт, де привласнювали інвестиції людей.

Так звані оператори кол-центру переконували людей інвестувати гроші у цінні папери, банківські метали та криптовалюту.

Співробітники Служби безпеки України викрили у Харкові шахрайський кол-центр, який створили троє місцевих жителів. За допомогою кол-центру й під виглядом торгів на міжнародних фондових біржах шахраї привласнювали гроші «жертв». Щомісяця вони отримували десятки тисяч доларів. Про це повідомили у Службі безпеки України.

Слідство встановило, що шахраї створили для пошуку потенційних «інвесторів» кол-центр і взяли до нього 40 операторів. Ті дзвонили людям і пропонували вкладати гроші в акції відомих на фондовому ринку компаній. У фейкових персональних кабінетах люди могли бачити нібито зростання цін на акції.

«Для своїх клієнтів ділки створювали електронні «персональні кабінети», в яких демонстрували постійне «зростання» акцій та пропонували збільшити інвестиції. Щоб переконати людей вкладати гроші у «фондові проєкти», оператори кол-центру застосовували різні методи психологічного впливу і намагались маніпулювати «вкладниками», — розповіли в СБУ.

За інформацією Харківської обласної прокуратури, зловмисниками виявилися 39-річний, 27-річний чоловіки та 25-річна жінка. Робота кол-центру розповсюджувалася на територію України та країн Європи. Шахраї запевняли людей у тому, що вони отримають великий прибуток і зможуть повернути гроші, насправді самі привласнювали їх.

«Зловмисники обіцяли людям отримання великого прибутку у вигляді капіталізації відсотків від суми вкладених грошей та запевняли, що інвестовані гроші можна повернути з відсотками у будь-який час. Однак якщо потерпілі висловлювали таке бажання, то отримували відмову через начебто непроходження ними верифікації», — розповіли у прокуратурі.

Як розповів начальник слідчого управління Головного управління Нацполіції у Харківській області Сергій Болвінов, під час затримання один зі зловмисників намагався втекти через вікно. Він вистрибнув з офісу, однак його упіймали.

За даними Кіберполіції, організатори схеми таким чином привласнили понад 2 млн гривень. Скількох людей ошукали, встановлюють слідчі.

Під час обшуків у кол-центрі вилучили комп’ютерну техніку, мобільні телефони й чорнові записи. Трьом зловмисникам оголосили підозру за ч. 3 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до восьми років позбавлення волі. Двом зловмисникам вже обрали міру запобіжного заходу. Вони перебувають під вартою.

Фото: Сергій Болвінов

Як писав KharkovNEWS.info, харківська кіберполіція викрила шахраїв, які викрали мільйони гривень з карток. Шахраї пропонували користувачам соцмереж оформити виплати або отримати гроші за товари на сайтах, де перехоплювали дані банківських карток.

Джерело

Новости Харькова