Російському генералу готуються оголосити підозру за обстріли наукового центру в П’ятихатках

Окупанти били по центру, де розташована ядерна установка.

Через удари по Харківському фізико-технічному інституту завдані матеріальні збитки у розмірі понад 30 мільйонів гривень.

Слідчі проводять експертизи щодо обстрілів Росією національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут», що розташований у П’ятихатках. Після їхнього завершення вирішать питання про оголошення підозри екскерівнику так званої «спеціальної військової операції». Про це повідомив прокурор Харківської області Олександр Фільчаков.

«Наразі триває ряд експертиз, після проведення яких буде вирішено питання щодо повідомлення про підозру одному з генералів російської армії, який командував так званою «спеціальною військовою операцією», у скоєнні вказаного воєнного злочину», — розповів Олександр Фільчаков.

У Харківському фізико-технічному інституті розташована ядерна установка «Джерело нейтронів» та сховище ядерних матеріалів. Як зазначив Фільчаков, росіяни знали про це й неодноразово обстрілювали інститут. 

По ньому били осколково-фугасними снарядами ствольної артилерії, осколково-фугасними й касетними снарядами реактивних систем залпового вогню «Град», «Ураган», «Смерч» і самохідної артилерійської установки «Піон». Окрім цього, на науковий центр скидали авіабомбу.

При цьому, згідно зі ст. 56 Додаткового протоколу Женевських конвенцій від 1949 року, Харківський фізико-технічний інститут не має бути об’єктом нападу. Угоди були тоді підписані між Україною та Росією.

«У разі пошкодження установки зона радіаційного ураження могла складати території у радіусі до 10 кілометрів від Інституту та охоплювати 14 населених пунктів, де проживає 640 тисяч мирних громадян!», — зазначив прокурор.

Слідчі відкрили кримінальні провадження за фактом обстрілу наукового центру за ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) та ст. 441 (екоцид) Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут» загарбники декілька разів обстрілювали в березні. Також удару завдали у червні.

Тоді повідомляли, що ядерна установка переведена в глибокий підкритичний стан. Зовнішнє електропостачання на ній відсутнє. Загрози ядерного забруднення немає — у результаті виміру переносним дозиметром встановлено, що радіаційний фон в експериментальній залі будівлі знаходиться в межах норми.

Джерело

Новости Харькова