Росіяни лякають жителів Харківщини фейком про аміачну хмару

Пропагандисти поширюють відео з лісового масиву начебто у Куп'янському районі.

У багатьох російських пабліках розповсюджують відео із білою хмарою, яка утворилася начебто на Харківщині у результаті пошкодження аміакопроводу.

На кадрах показана лісосмуга, посеред якої височить технічна будівля, а навколо по землі «розстилається» біла хмара. Ніяких позначок, які б указували на те, що це відбувається у Куп’янському районі, немає.

У Центрі стратегічних комунікацій спростували цю інформацію.

«Росіяни поширюють у своїх каналах відео з хмарою, що утворилась після обстрілу аміакопроводу. Це фейк. «Страшний» фрагмент з отруйною хмарою на 23 секунди вкинули у мережу російські пропагандисти, щоб показати наслідки витоку аміаку після обстрілу трубопроводу Тольятті – Одеса. Цей матеріал підхопили канали Z-воєнкорів», — повідомляє Стратком.

Нагадаємо, уперше росіяни обстріляли амікопровід майже на лінії фронту увечері 5 червня. Начальник ХОВА Олег Синєгубов повідомив, що на станції спрацювали запобіжні клапани і завдяки цьому витік аміаку був відносно незначний. У селі Масютіка за 10 км від Куп’янська заміри показали 7 нанограмів на кубометр, при безпечних значеннях до 10 нанограмів. У Куп’янську аміаку в повітрі не знайдено, хмара пішла на тимчасово окуповані території Донеччини.

Удруге окупанти вдарили по Куп’янському району увечері 6 червня, було зафіксовано шість «прильотів» поблизу насосної станції біля Масютівки. У ХОВА повідомили, що вмісту аміаку в повітрі не зафіксовано.

Джерело

Новости Харькова