Рятувальники розповіли, скільки укриттів готові у школах Харкова

Комісія обстежує укриття та обліковує їх.

У Харківській області розпочалися повторні перевірки захисних споруд.

Наразі у школах Харкова налічується 132 укриття. Це цокольні або підвальні приміщення комунальних закладів освіти. Також є кілька укриттів у приватних школах. Про це розповів «Українському радіо» заступник начальника відділу планування заходів цивільного захисту Головного управління Держслужби України з надзвичайних ситуацій у Харківській області Кирило Затинайченко.

«У нас до документального обліку найпростіших укриттів внесено 132 таких укриття, які розташовуються у школах Харкова комунальної власності. Крім того, три — у приватних школах та два — у дошкільних навчальних закладах. Це або цокольне, або підвальне приміщення, яке відповідає тим рекомендаціям, які надавала ДСНС. Ми провели роботу з департаментом науки та освіти. Уже з того року ми займаємося цим питанням, працюємо», — сказав Затинайченко.

Батьки школярів можуть подивитися документ щодо готовності укриття у тій чи іншій школі, якщо Харків все-таки впровадить комбіноване навчання, і батьки захочуть упевнитися у безпеці занять офлайн. Такий документ складає комісія, яка обстежує укриття.

«Це не акт ДСНС, а це акт комісійний, який складається із запрошення балансоутримувача, тобто департаменту науки та освіти. В цю комісію входять представники департаменту по взаємодії, якщо це Харків, по взаємодії з правоохоронними органами та цивільного захисту, які і вносять перелік найпростіших укриттів, тобто в документальний облік. І звичайно, співробітники ДСНС, які мають свої пропозиції. Цей акт можуть подивитися батьки. Акт комісійно затверджується. Після чого він передається до департаменту по взаємодії з правоохоронними органами, вноситься у документальний облік як найпростіше укриття», — пояснив Затинайченко.

У Харківській області нещодавно перевірили стан захисних споруд. Із 4210 укриттів (найпростіші укриття, споруди подвійного призначення — метрополітен, переходи та паркінги) 762 виявилися непридатними для використання за призначенням. Балансоутримувачам доручили привести їх у відповідність. Зробити найближчим часом це можна у 6% укриттів. Комісії вже розпочали повторні перевірки. Кирило Затинайченко зазначив: перевірки укриттів триватимуть, допоки їхній технічний стан не буде відповідати усім вимогам.

«Здебільшого вони затоплені. Підтоплено захисні споруди річками, підземними водами, там відкачується вода, ідуть ремонтні роботи, налагоджується освітлення, або в них поганий технічний стан, відсутні балансоутримувачі чи обмежений доступ. Більшість непридатних укриттів розташовані в Харкові: 3029 обстежень було проведено в обласному центрі з 4210, із них 354 виявилися непридатними. Це близько 44% від непридатних укриттів по області, — сказав Затинайченко — 6% — це ті, які можливо у найближчий час привести до ладу (у Харкові). Зараз у нас пішли повторні перевірки. Зараз усі балансоутримувачі, які є у Харкові, зараз будуть повторні обстеження. І тому зараз приводяться до належного стану для використання за призначенням».

Як писав KharkovNEWS.info, у Харкові хочуть запровадити комбіноване навчання, яке передбачатиме поєднання онлайн-уроків і частково — навчання за партами. Яким чином це будуть впроваджувати у місті, поки що невідомо.

Харківський міський голова Ігор Терехов розповів, що наразі у харківських школах відремонтоване 51 укриття. Ремонтні роботи планують провести ще у 30 шкільних сховищах найпростішого типу. Для цього на сесії Харківської міської ради 13 червня затвердили рішення щодо виділення 47 мільйонів гривень, решту коштів нададуть меценати.

Джерело

Новости Харькова