Психолог із супермаркета. У Харкові відкрилися центри першої психологічної допомоги

Отримати консультацію можна у перерві між шопінгом.

Віднині потрапити на консультацію до психолога можна безкоштовно в торгівельних центрах та супермаркетах. У Харкові стартував благодійний проєкт першої психологічної допомоги. 

Третій рік жителі прифронтового Харкова живуть у постійному стресі. Не кожна людина може витрати від 1000 гривень за сеанс із психологом. Тепер вихід є — спеціалісти консультують у супермаркетах та торгівельних центрах.

Загубитись серед покупців

Сходити в магазин за одягом чи продуктами і заразом подбати про ментальне здоров’я. У Харкові з’явились незвичайні кабінети психологів. Вони розташовані у торгівельних центрах «Нікольський» та «Французький бульвар» і в супермаркеті «Клас» на Салтівці. Головна особливість цих Центрів — консультації абсолютно безкоштовні. Проєкт започаткував міський департамент соціальної політики разом з благодійним фондом «Стійкість України». Така ідея з’явилася під час зустрічей міського голови з жителями Харкова.

«На зустрічах люди просили про більшу доступність первинної психологічної допомоги. Мова йде не про психіатрів чи психотерапевтів, а саме про первинну допомогу здоровим людям, які відчувають, що з ними щось не так», — розповів KharkovNEWS.info заступник директора Департаменту соціальної політики Юрій Шпарага.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перша кавова допомога. Як волонтерки допомагають на місцях обстрілів

Психологічну консультацію можна отримати і у сімейного лікаря, вони пройшли відповідну підготовку. Але потрапити на прийом у поліклініку можна не завжди швидко. Що стосується професійних психологів у приватних кабінетах, їхні послуги може дозволити собі далеко не кожен — ціна одного сеансу коливається в межах 500-2000 гривень. Тому першим завданням було зробити цю послугу безкоштовною. Психологи працюють за гроші благодійників. 

Наступна задача — доступність, саме тому  й обрали місцем розташування цих кабінетів торгівельні центри і супермаркети. 

«Треба змінювати культуру, бо склалися якісь такі стереотипи, що люди вважають якоюсь вадою звернення до психолога, а це ж неправильно. А в супермаркеті людина просто загубилася серед покупців, зайшла поговорила і знайшла відповідь на питання, які її турбують», — каже Юрій Шпарага.

Найбезпечніший кабінет із усіх трьох — у «Французькому бульварі». Він розташований на нульовому поверсі, практично у підвальному приміщенні, так що повітряні тривоги не перериватимуть консультації.

Питають, чи варто їхати з Харкова

Проєкт стартував місяць тому, 15 березня. У трьох кабінетах працюють позмінно шість психологів. Як виявилося, послуга затребувана, за день до спеціалістів звертаються 10-15 чоловік. 

Прийом анонімний, про візит до психолога ніхто не знатиме. Консультації різні за тривалістю, але не коротші за 30 хвилин. У разі необхідності психолог може перенаправити людину до іншого спеціаліста, наприклад, якщо виявить, що їй потрібна консультація психотерапевта чи психіатра або лікаря іншої спеціалізації.

«Переважна більшість клієнтів — це жінки. Це може бути пов’язано з більшою відкритістю жінок у виявленні своїх емоцій і бажанні отримати допомогу. Однак чоловіки також звертаються до нас, особливо у випадках, коли вони шукають підтримку у вирішенні особистих чи професійних проблем. Частіше за все до нас звертаються молоді та люди середнього віку», — розповів KharkovNEWS.info керівник БФ «Стійкість України» Віталій Багричаєв.

Запити у людей різні — це і тривога через війну, і стрес, і вигорання, і проблеми зі сном, а також різноманітні робочі та сімейні конфлікти.

«Говорять про дуже різні речі. Питають навіть, чи треба сьогодні евакуюватися з Харкова», — розповідає Юрій Шпарага.

Потрапити до кабінету можна без попереднього запису. У супермаркеті та торгівельних центрах біля центрів психологічної допомоги стоять відповідні стенди. Невдовзі відкриється четвертий кабінет у ТРЦ «Дафі», психологи вже готові приступити до роботи. 

Де знайти центри психологічної допомоги?

  • ТРЦ «Нікольський»,
  • ТРЦ «Французький бульвар» (перший поверх біля «Шато Ледо»),
  • Супермаркет «Клас» на пр. Тракторобудівників, 128 В (другий поверх , відділ «Галерея Послуг»).

Час роботи: понеділок-п’ятница з 11:00 до 15:00.

Тел:

  • 0674747171
  • 0956587171
  • 0633035505.

Автор: Олена Павленко

Джерело

Новости Харькова