Прокуратура вимагає повернути землю на кордоні Харківської області для оборони

Ділянка 25 гектарів знаходиться вздовж кордону, неподалік колишнього автомобільного пункту пропуску "Плетенівка".

Прокуратура вимагає повернути державі земельну ділянку вздовж українсько-російського кордону на Харківщині.

Земельна ділянка на території Вовчанської територіальної громади площею майже 25 гектарів та вартістю близько 650 млн гривень незаконно вибула з державної власності у комунальну та використовується для сільськогосподарських потреб. 
 
«При цьому спірна земельна ділянка фактично є частиною земель прикордонної смуги та розташована від державного кордону на відстані до 2-ох кілометрів. Вона повинна використовуватися виключно для зведення та експлуатації інженерних захисних споруд для захисту від агресії з боку рф.  
Землі прикордонної смуги можуть перебувати виключно у державній власності та мають використовуватися для оборони країни та забезпечення діяльності органів прикордонної служби. Вибуття таких земель до комунальної власності та подальше використання для сільськогосподарських потреб унеможливлює їх використання для захисту держави», — повідомили у пресслужбі Харківської обласної прокуратури.

Ділянка землі розташована на українсько-російському кордоні. Фото: прокуратура.

За позовом окружної прокуратури Господарський суд Харківської області відкрив провадження у справі.

За інформацією KharkovNEWS.info, земельна ділянка розташована на території Гатищенської сільської ради, до складу якої входять села Гатище, Бугруватка, Приліпка та Огірцеве у Вовчанській громаді.

Як писав KharkovNEWS.info, Кабінет Міністрів заборонив вільний в’їзд до прикордоння. Це п’ятикілометрова смуга вздовж українсько-російського кордону, що перебуває під щільною увагою військових.

Рішення Уряду від 7 грудня 2023 року щодо посилення режиму в’їзду до прикордоння стосується кількох громад Харківської області та десятків населених пунктів: це села у Золочівській, Дергачівській, Харківській, Вовчанській та Великобурлуцькій громадах. Поки що мешканці сіл їздять за спецрежимом, який влаштовує і цивільних, і військових.

Джерело

Новости Харькова