Примусова евакуація: на Харківщині доопрацьовують механізм і от-от розпочнуть

У громадах Куп'янського району, які перебувають під постійними обстрілами, досі залишаються діти.

Поки примусово евакуювати планують родини із дітьми з трьох громад, де лишаються понад 100 дітей.

У Харківській області опрацьовують механізм примусової евакуації. Вона стосуватиметься родин із дітьми, які проживають у Куп’янському районі. У першу чергу рішення будуть ухвалювати по Вільхуватській, Дворічанській та Петропавлівській громадах. Не виключена примусова евакуація і з Кіндрашівської громади. Механізм примусової евакуації узгодять найближчими днями. Про це повідомив начальник Куп’янської районної військової адміністрації Андрій Канашевич.

«Зараз цей механізм опрацьовується. Я думаю, що найближчими днями ми вже узгодимо весь ланцюг відповідальних на кожному етапі. І думаю, що найближчими днями буде прийнято рішення. Особливо це стосується дітей щодо проведення обов’язкової евакуації (дітей із батьками). Це для нас дуже важливо, це першочергова задача, — сказав Канашевич. — Стосуватися це буде перш за все трьох громад — Вільхуватська, Дворічанська й Петропавлівська, оскільки саме ці громади знаходяться у нас у безпосередній близькості або до кордону, звідки здійснюється обстріл населених пунктів, або до лінії зіткнення, де обстріли носять абсолютно хаотичний характер і несуть загрозу».

Гіпотетично примусова евакуація може стосуватися і Кіндрашівської громади, зокрема Кіндрашівки, оскільки вона наближена до зони бойових дій. Також евакуювати людей потрібно з Петропавлівської та Дворічанської громад. У військовій адміністрації є відповідний перелік населених пунктів, де проживають діти з батьками. Тому йтимуть саме по цьому переліку й будуть ухвалювати рішення окремо по кожному пункту. Вирішать питання днями».

«Є ті населені пункти, які вже ми розуміємо, що точно потрібно робити. Це Піщане, наприклад, Петропавлівської громади, там дві дитини, за нашими даними проживає з батьками. Це населені пункти Дворічанської громади — Фиголівка, Петро-Іванівка, Митрофанівка, які так само наближені і до кордону, і до зони активних бойових дій», — пояснив Канашевич.

На сьогодні у Вільхуватській громаді мешкають дев’ятеро дітей, у Дворічанській — 82 дитини, у Петропавлівській — 16 дітей. Постанова Кабінету міністрів України щодо примусової евакуації є, однак потрібно відпрацювати сам механізм, оскільки забрати дітей у батьків не можна.

«Складність безпосередньо в самому процесі евакуації. Треба це зробити правильно, коректно, у межах закону, тому що ми розуміємо, що примусова евакуація — це такий механізм, не дуже може виглядати й трактуватися іншими, що це коректно. Ми не можемо просто приїхати й схопити дитину і закинути в машину», — каже Андрій Канашевич.

Наразі органи місцевої влади, волонтери та поліція проводять роз’яснювальну роботу серед батьків, які разом із дітьми залишилися на територіях, що перебувають під постійними обстрілами. Вони попереджають батьків про постанову Кабміну, яка дозволяє проводити примусову евакуацію, і просять не доводити до цього й добровільно евакуюватися протягом 3-5 днів. Зробити це можна за допомогою Червоного Хреста або координаційного центру, також допомагають волонтери.

Як писав KharkovNEWS.info, начальниця Дворічанської селищної військової адміністрації Куп’янського району Галина Турбаба зазначила, що російські військові постійно гатять по житлових будинках та інфраструктурі селища, стираючи з лиця землі Дворічну.

Джерело

Новости Харькова