Повторний наступ на Харків і Куп’янськ: що говорять у Східному угрупованні військ ЗСУ

Ворог другий тиждень атакує на Куп'янському напрямку.

Українські захисники виключають стрімкі дії ворога, хоча не виключають нових спроб піти у наступ.

Не виключено, що війська РФ можуть знову піти у наступ на Харківському напрямку. Про це сказав речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий в інтерв’ю РБК-Україна.

«Вони намагаються там контратакувати. Але ситуація контрольована і вона схожа з Лиманським напрямком. Тобто їхні дії там ми бачимо і ми їх купіруємо», — сказав Череватий, відповідаючи на запитання, чи спостерігається рух росіян у напрямку Куп’янська.

Відомо, що тут відбуваються спроби прорвати українську оборону уже кілька тижнів, Росія постійно атакує село Гряниківка, ЗСУ відбивають штурми.

За словами Череватого, Сили оборони відстежують маневри ворога на Харківському напрямку та розуміють, що РФ може здійснити удар на будь-якому напрямку.

«Теоретично вони можуть здійснити такий удар на будь-якому напрямку. Важливіше те, що вони постійно в нас у полі зору. У нас дуже потужна розвідка. Харківська область напоготові, там є підрозділи, загартовані в боях, які зустрінуть ворога», — сказав Череватий.

Речник нагадав, що росіянам не вдалося здійснити бліцкриг на Харківському напрямку в лютому-березні 2022 року,. Наразі українські військові перебувають у постійній бойовій готовності.

«Зараз, коли за противником постійно йде спостереження і всі наші частини в постійній бойовій готовності, я не думаю, що у ворога вдасться якісь неочікувані, стрімкі дії», — додав він.

Череватий нагадав, що під час осіннього контрнаступу ЗСУ вдалось звільнити вдвічі більше території, ніж планувалося спочатку.

«У ворога було каскадне обрушення фронту. У нас, на відміну від ворога, системне планування і рухатися без резервів, оголюючи певні напрямки – це не наш спосіб ведення бойових дій. Тому ми рухаємося крок за кроком – там, де ми можемо. До того ж у нас ніколи не було належної переваги для такої великої операції, яку вимагає військова наука. На Харківщині діяли за рахунок метикуватості, нестандартності і раптовості», — сказав речник Східного угруповання.

Нагадаємо, Росія почала анонсований великий наступ на початку лютого. Мета окупантів — вийти на кордони Донецької і Луганської областей до березня 2023 року. На Харківщині можливі три маршрути нападу, аби розтягнути Сили оборони України.

Джерело

Новости Харькова