Понад шестисот людей позбавили виплат переселенців на Харківщині

Люди зловживали статусом ВПО.

На Харківщині зареєстровано майже пів мійльона внутрішньо переміщених осіб. Через зловживання у деяких забирають виплати. 

Це відбувається у тих випадках, якщо людина зареєструвалася, але не проживає за цією адресою У такому випадку комісія приймає рішення про позбавлення статусу ВПО і виплат. Вибіркові перевірки спеціалісти територіальних органів соціальної сервісної служби. Їх здійснюють за базою Нацсоцслужби України, повідомила «Суспільному» начальниця головного управління Національної соціальної сервісної служби у Харківській області Наталя Приходько. З початку повномасштабної війни на Харківщині було 4 185 перевірок.

«За 2022 рік було складено 2 344 актів про непідтвердження статусу. За 2023 рік — 449 актів, відповідно до яких не підтверджено місце проживання… За нашими даними, 647 людям припинили виплати», — сказала Приходько.

Якщо соцробітники не знайшли переселенців за місцем реєстрації, вони залишають повідомлення, у якому зазначають адресу органу соцзахисту, куди необхідно з’явитися протягом 10 днів. Якщо протягом цього часу людина зі статусом ВПО не звертається, то управління соцзахисту з наступного місяця від виявлення факту припиняє виплату допомоги.

Іноді люди реєструвалися в магазинах або за тими адресами, яких не існує, на заправках.

«Звісно, це зловживання. Свідомо надавали інформацію, тому що за цими адресами не могли проживати. Також люди вказували номер багатоповерхового будинку без квартири. Досить багато таких випадків», — повідомила Наталя Приходько.

За офіційною інформацією, на території Харківської області 478 тисяч переміщених осіб (це 392 000 сімей).

Джерело

Новости Харькова