«Політехнічна» замість «Пушкінської»: НТУ «ХПІ» просить згадати про них

У технічному виші нагадали, що будівництво метро у Харкові ініціювали саме вчені-політехніки.

Національний політехнічний університет «ХПІ» звернувся до Топонімічної комісії з обгрунтуванням власної пропозиції щодо перейменування станції метро «Пушкінської».  

Представники найбільшого технічного університету Сходу України просять назвати станцію метро у центрі Харкова «Політехнічна». Колектив вишу опублікував пропозицію на офіційному сайті одразу після того, як Національна юридична академія почала лобіювати назву станції «Ярослава Мудрого». Серед аргументів політехніків — поблизу станції виник перший профільний університет, тут зароджувалась еліта міста. 

«Справді, саме Харківський практичний технологічний інститут (зараз НТУ «ХПІ»), заснований у 1885 році, став фундатором промислового та економічного розвитку Харкова. Без нього не виникли б візитівки міста: ХТЗ, Турбоатом, Електроважмаш, ХЕМЗ і не  з’ явились би такі виші, як ХНУРЕ, ХАІ та інші. Крім того, без інженерної освіти складно було б уявити Харків: політехніки провели електрику, створили потужну енергосистему, збудували підприємства, розробили безліч технічних рішень. Так, будівництво метро у Харкові ініціювали вчені-політехніки. Крім того, більша частина випускників ХПІ сьогодні працює в інженерному складі АТ «Харківобленерго», який  в нинішніх скрутних воєнних умовах успішно відновлює електропостачання в районах Харківській області та  Харкова, що страждають від бомбардувань рф. «Українські енергетичні машини» (Турбоатом) – підприємство, яке створено «руками» інженерів-політехніків, сьогодні працює, забезпечуючи енергетичний фронт країни. Наші танкісти Інституту танкових військ НТУ «ХПІ» з 2014 року боронять країну на полі бою та ремонтують складну воєнну техніку. І сьогодні саме технічна освіта зможе допомогти відбудувати країну. Це внесок у майбутнє», — йдеться у повідомленні.

Колектив НТУ «ХПІ» наголошує, що у місті вже є одна з центральних вулиць на честь князя Київської Русі Ярослава Мудрого, а політехніки жодним чином не увіковічнені на мапі міста. Хоча на перспективних картах будівництва метрополітену у Харкові за 1967 та 1972 роки є станції «Політехнічна» та «ХПІ» відповідно.

«Ми  з великою пошаною ставимося до персони Ярослава Мудрого, але вона вже була увічнена у Харкові вулицею з такою назвою та університетом, що носить ім’я цієї історичної постаті. А станція метро «Європейська», гадаємо, найближчим часом має бути у Харкові. І це буде нова станція, збудована після нашої перемоги», — пишуть політехніки.

Виш звернувся до харків’ян, Топонімічної комісії та мерії Харкова з проханням підтримати «Політехнічну».

До речі, у Києві є станція «Політехнічна» на Правобережній лінії швидкісного трамвая.

Як писав KharkovNEWS.info, станцію «Пушкінська» просять назвати «Ярослава Мудрого». На офіційному сайті НЮУ ім. Я. Мудрого університету з’явилася офіційна заява педколективу. Правники пояснюють, чому інші варінти не підходять, як-от «Політехнічна» або «Сковородинівська».

Нагадаємо, у Харкові потрібно перейменувати ще понад 400 топонімів.

Джерело

Новости Харькова