Підозрюваній у розтраті харківській ексчиновниці не дозволили поновитися на посаді

Рішення виніс Харківський окружний адмінсуд.

Вікторія Грецька-Миргородська, яку підозрюють у заволодінні трьома мільйонами гривень із бюджету Харкова, хотіла поновитися на посаді.

26 жовтня Харківський окружний адміністративний суд відмовився задовольнити позов колишньої начальниці управління інноваційного розвитку та іміджевих проєктів Харківської міської ради Вікторії Грецької-Миргородської щодо поновлення на посаді. Про це пише Харківський антикорупційний центр із посиланням на Єдиний державний реєстр судових рішень.

Грецька-Миргородська хотіла поновитися на посаді й пішла до суду. Там відкрили спрощене провадження. Спочатку заявниця позивалася особисто до мера Харкова Ігоря Терехова, проте суд залишив заяву без руху. За деякий час Грецька-Миргородська подала позов і до Харківської міської ради, і до Терехова, третьою особою стало управління інноваційного розвитку та іміджевих проєктів.

У позові суд просили визнати незаконним і скасувати розпорядження Терехова «Про проведення службового розслідування та відсторонення від здійснення повноважень на посаді», а також зобов’язати міськраду поновити Грецьку-Миргородську на посаді начальниці управління.

«В обґрунтуванні позову Грецька-Миргородська зазначила, що службове розслідування, розпочате стосовно невизначеного кола осіб, а саме — посадовців управління інноваційного розвитку та іміджевих проєктів Департаменту у справах сім’ї, молоді та спорту Харківської міської ради, проте, на думку колишньої чиновниці, законодавством передбачається проведення службових розслідувань стосовно конкретних осіб, а не необмеженого кола осіб», — розповіли у ХАЦі.

У рішенні суду зазначені результати позапланової перевірки в управлінні інноваційного розвитку та іміджевих проєктів. Перевірка проходила з 13 по 19 липня. Саме за результатами цієї перевірки була звільнена Грецька-Миргородська та ліквідоване управління.

Перевірка виявила, що управління приховало реальні складові наданих послуг та їхню вартість, не надало звіти про обсяг наданих послуг і підтвердження учасників заходів, дані про свою роботу у частині залучення інвестицій в економіку Харкова, безпідставно витратило понад 295 000 гривень на сувеніри на захід для учасників школи соціального проєктування, який так і не відбувся.

Окрім того, під час перевірки встановили, що за весь минулий рік і перше півріччя 2023 року управління закуповувало послуги без використання системи ProZorro, не аналізувало доцільність очікуваної вартості закупівлі та порушувало принципи максимальної економії. Документів у систему не завантажували, гроші витрачали безпідставно під час війни.

«З укладених договорів та підписаних актів наданих послуг не зрозуміло, за що саме Управління здійснювало оплату за рахунок бюджету територіальної громади, оскільки вищезазначені документи, крім загальної суми договору суми акту, взагалі не містять ні складу послуг, ні видів/переліку робіт (з їх вартісною складовою), ні технічних, якісних та кількісних характеристик таких послуг, — сказано у Реєстрі. — Безпідставно витрачені кошти бюджету на проведення заходів, придбання сувенірних продуктів, розроблення нереалізованих та невпроваджених програмних продуктів в період дії воєнного стану та необґрунтовано нагальну потребу в їх закупівлі в районі ведення бойових дій».

Грецька-Миргородська зі своїм відстороненням не погодилася. Проте суд вирішив відмовити їй у поновленні на посаді. Рішення може бути оскаржене у Другому апеляційному адмінсуді упродовж 30 днів із дня його проголошення.

Як писав KharkovNEWS.info, СБУ викрила схему заволодіння коштами міського бюджету, яку створила Вікторія Грецька-Миргородська та Віталій Зайцев. Завдана шкода склала понад три мільйони гривень.

За даними слідства, підприємець мав розробити пакет програмного забезпечення для безпілотників, чиновниця — купити це програмне забезпечення за гроші з бюджету. Однак слідчі встановили, що міській владі воно не було потрібно, оскільки жодного безпілотника на балансі міськради немає. Про допомогу ЗСУ також не йшлося. Чиновниця вирішила не проводити аукціону та одразу перерахувала бюджетні кошти на рахунок фізичної особи-підприємця.

Нагадаємо, ще влітку стало відомо, що департамент у справах сім’ї, молоді та спорту Харківської міської ради та його управління витратили під час війни десять мільйонів гривень. Харків купляв кепки за ціною від 800 до 850 гривень, світшоти від 1250 до 1500 гривень, блокноти по 650 гривень і павербанки по 1600 гривень.

Джерело

Новости Харькова