Підозрювана у розтраті бюджетних коштів харківська чиновниця хоче повернутися в мерію

Вікторія Грецька-Миргородська подала позов до суду.

Ексдиректорка управління інноваційного розвитку та іміджевих проєктів Харківської міської ради Вікторія Грецька-Мирогородська хоче через суд поновитися на посаді.

Вона подала позов спочатку до мера Харкова Ігоря Терехова, однак суд залишив його без руху. Потім чиновниця прийшла до суду з іншим позовом — і до Харківської міської ради, і до міського голови, третя особа — управління інноваційного розвитку та іміджевих проєктів. 25 серпня Харківський окружний адмінсуд відкрив спрощене провадження по цій справі. Про це пише Харківський антикорупційний центр із посиланням на Єдиний державний реєстр судових рішень.

«Грецька-Миргородська просить суд визнати протиправним та скасувати розпорядження Харківського міського голови «Про проведення службового розслідування та відсторонення від здійснення повноважень на посаді» та зобов’язати Харківську міську раду допустити її до роботи на посаді заступника директора департаменту, начальника управління інноваційного розвитку та іміджевих проєктів департаменту у справах сім’ї, молоді та спорту», — розповіли у ХАЦі.

Як писав KharkovNEWS.info, СБУ викрила схему заволодіння коштами міського бюджету, яку придумала Вікторія Грецька-Миргородська та засновник комп’ютерної академії «ШАГ» Віталій Зайцев. Завдана шкода склала понад три мільйони гривень.

За даними слідства, підприємець мав стати розробником пакетів програмного забезпечення для безпілотників, чиновниця — купити це програмне забезпечення за гроші з бюджету. Однак слідчі встановили, що міській владі воно не було потрібно, оскільки жодного безпілотника на балансі міськради немає. Про допомогу ЗСУ також не йшлося.

Грецькій-Миргородській та Зайцеву оголосили підозру за ч. 5 ст. 191 (заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб, в умовах воєнного стану, в особливо великому розмірі) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до 12 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Нагадаємо, влітку стало відомо, що департамент у справах сім’ї, молоді та спорту Харківської міської ради та його управління витратили під час війни десять мільйонів гривень. Харків купляв кепки за ціною від 800 до 850 гривень, світшоти від 1250 до 1500 гривень, блокноти по 650 гривень і павербанки по 1600 гривень.

Після того, як про це стало відомо, Ігор Терехов підписав розпорядження щодо проведення перевірки в управлінні інноваційного розвитку та іміджевих проєктів департаменту у справах сім’ї, молоді та спорту Харківської міської ради. 

Директорку управління Вікторію Грецьку-Миргородську відсторонили від виконання службових обов’язків. У серпні реорганізували управління інноваційного розвитку та іміджевих проєктів департаменту у справах сім’ї, молоді та спорту. Його приєднали до цього департаменту.

Віталій Зайцев донедавна був керівником «Шагу», також він — директор громадської спілки «Харківський кластер «Інжиніринг — Автоматизація — Машинобудування». Під час війни комп’ютерна академія «Шаг» працювала на території Росії. 4 вересня на Зайцев обійняв посаду ректора Національного аерокосмічного університету ім. Жуковського «Харківський авіаційний інститут», однак 15 вересня цю посаду обійняв директор департаменту науки і освіти Харківської обласної військової адміністрації Олексій Литвинов.

Джерело

Новости Харькова