Передумали: Нацкомісія рекомендує змінити небагато назв у Харківській області

За кілька днів у комісії зі стандартів державної мови передумали вносити Красноград на перейменування.

Національна комісія зі стандартів державної мови ще п’ять днів тому порекомендувала змінити назви 122 міст, сіл і селищ зі слідами «радянщини» у Харківській області, а за два дні у переліку залишила лише чверть від раніше запропонованих.

У документі від 30 червня Нацкмісія рекомендує органам місцевої влади виправити лексичні і словотворні помилки у назвах 33-х топонімів у Харківській області. Це місто Первомайський, яке з двох спроб так і не змогли перейменувати, і 32 села:

Шигимагине      на   Шигимажине

Синичено          на Синичине, Синиччине

Курочкине          на  Куроччине

Анискине            на Анищине

Івашкине            на Іващине

Юр’ївка               на Юріївка

Валер’яновка      на Валер’янівка

Морокине            на Морочине

Котляри               на Котлярі

Коробочкине        на Коробчине, Коробоччине

Дегтярне              на Дігтярне

 

Мечнікове            на Мечникове

Рибалкине           на Рибалчине

Первухинка          на Первушинка,

а також запропонувати нову назву або обгрунтувати стару для сіл Горького, Ландишове, Цепочкино, Надеждівка, Надеждине, Дар-Надежда, Безмятежне, Надеждівка, Побєда, Питомник, Прелесне, Ключеводське, Мойка, Первомайське.

У місцевої влади є шість місяців, аби довести доцільність назв або запропонувати свої назви.

Нагадаємо, Національна комісія зі стандартів державної мови рекомендувала змінити понад 1400 назв сіл, селищ і міст України. Про це йдеться в рішенні Нацкомісії, оприлюдненому на офіційному сайті 27 червня. Документ містить 24 додатки, де надано рекомендації окремо по кожній області. На Харківщині рекомендували змінити усі назви, де є корінь «красн», нагадування про перемогу або утворені за нормами російського правопису. У переліку на зміну були міста Красноград і Первомайський, селище Краснокутськ, а також одинадцять Першотравневих.

Тим часом у Первомайському стартувала друга спроба перейменування, а у Краснограді почали обговорювати, яку назву могло би носити місто.

Джерело

Новости Харькова