Одіозну харківську суддю рекомендували звільнити за старі рішення

Вища кваліфікаційна комісія суддів України визнала невідповідною посаді суддю Майдану Олену Ізовітову-Вакім.

18 січня Вища кваліфікаційна комісія суддів визнала суддю Харківського окружного адміністративного суду Олену Ізовітову-Вакім такою, що не відповідає займаній посаді. Таким чином вона не пройшла кваліфікаційну комісію.

Про це повідомляє Центр протидії корупції. Під час Євромайдану Олена Ізовітова-Вакім ухвалила два рішення про заборону мирних зібрань у Харкові: спочатку заборонила мирні акції з 26 до 29 листопада 2013, а вже наступного дня взагалі безстроково заборонила акції протестів. Раніше ВРП була визнала, що суддя порушила норми процесуального права, коли розглядала ці справи, але ніяк її не покарала.

ВККС рекомендувала звільнити Ізовітову-Вакім більшістю голосів, раніше аналогічне рішення прийняли у Громадській раді доброчесності.

«Суддя свавільно встановлювала обмеження у реалізації права на мирні зібрання, що нівелювало реалізацію свободи мирних зібрань, наприклад, необмеженому колу осіб і (або) на тривалий час і (або) щодо необмеженого місця. Суддя ухвалювала рішення, обумовлені політичними мотивами. Суддя ігнорувала практику Європейського суду з прав людини», — йшлося у висновку Ради доброчесності.

Остаточне рішення має прийняти Вища Рада Правосуддя.

Олена Ізовітова-Вакім є донькою адвокатки Геннадія Кернеса Лідії Ізовітової, яка співпрацювала з Віктором Медведчуком ще з 90-х років у Спілці адвокатів України, а тепер багато років очолює Національну асоціацію адвокатів України. Ізовітова-молодша стала суддею у 2009 році, а уже у 2011-му була призначена заступницею голови Харківського окружного адмінсуду, виступала проти судової реформи України.

Джерело

Новости Харькова