Нафтопродукти не потрапили до Сіверського Донця

Ліквідація наслідків витоку палива триває понад місяць.

У місті продовжуються дослідження питної води, поки через забруднення відключені чотири колонки.

Нафтопродукти з обстріляної нафтобази у Немишлянському районі Харкова не потрапили до річки Сіверський Донець. Вміст нафти у забруднених нею річках Немишля, Харків, Лопань та Уди зменшується. Про це повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов під час засідання державної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

«Не допустили витік небезпечних речовин у річку Сіверський Донець. Наразі усі показники в нормі. Водночас є позитивна динаміка зниження вмісту нафтопродуктів у річках Немишля, Харків, Лопань, Уди», — сказав Синєгубов.

Питну воду у Харкові продовжують досліджувати. Наразі забруднення виявлено тільки у чотирьох колонках, розташованих на двох вулицях поряд із місцем пожежі. Колонки відключили від централізованого водопостачання. Мешканцям цих вулиць підвозять питну воду.

За інформацією Синєгубова, ООН, посольство Швейцарії та «Укргазвидобування» надали Харківщині 45 000 літрів сорбенту і 625 метрів бонових загороджень для ліквідації наслідків витоку нафти у річки. На сьогодні 261 метр бонових загороджень установлений на 14 локаціях. Також там використали 4300 літрів сорбенту. У запасі є 40 000 літрів сорбенту і 364 метри бонових загороджень.

На п’яти вулицях очистили ґрунт і відновили 6500 квадратних метрів дорожнього покриття. Зараз очищають територію 35 приватних домоволодінь. У них хочуть замінити ґрунт. У місті планують перевірити місця потенційного забруднення.

«Домовились із нашими постійними партнерами з UNICEF щодо часткового фінансування обстеження довкілля в межах зони потенційного забруднення. Розробляємо покроковий масштабний план щодо цієї ситуації та незабаром представимо його профільному міністерству для погодження й реалізації», — розповів Синєгубов.

Як писав KharkovNEWS.info, перевірка нафтобази у Немишлянському районі, з якої через російський обстріл 9 лютого витекли нафтопродукти, триває. Чи дозволять приватній нафтобазі надалі працювати, поки невідомо.

Джерело

Новости Харькова