Набагато важче, ніж у 2022-му. Як харківські випускники склали НМТ

Учасники тестування щодня змушені були перериватись, бо вили сирени.

Цього року на Національний мультипредметний тест зареєструвалося майже 12 тисяч учасників — на 75% більше, ніж в минулому.

20 червня завершилась основна сесія Національного мультипредметного тесту — НМТ. Вона тривала з 7 червня, усього 10 робочих днів. Цього року організувати процес було набагато складніше, бо кількість учасників збільшилась на три чверті у порівнянні з минулим роком.

«Це свідчить про те, що Харків дійсно відновлюється, діти повертаються і думають про своє майбутнє», — вважає заступниця директора Департаменту науки і освіти ХОВА Ольга Алфьорова.

Вступні випробування проходили в 30 тимчасових екзаменаційних центрах у 9 населених пунктах Харківської області. Департаменту освіти довелося організувати додатково 14 додаткових пунктів тестування до тих, що були визначені в минулому році. Вперше з початку війни для цього задіяли приміщення шкіл. В екзаменаційних центрах чергували поліцейські та медики, а під час повітряних тривог учасники переривались і спускалися в укриття. У порівнянні з 2022-м роком таких перерв було набагато більше, через це деякі абітурієнти взагалі не змогли скласти тест.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Друге НМТ часів великої війни у Харкові. «Чорна» п’ятниця, походи в укриття і мінімум порушників

«Загальна кількість повітряних тривог не йде ні в яке порівняння з минулим роком. З 10 днів ми працювали в спокійному режимі всього два — всього два відносно нормальні дні, 12 і 14 червня. Всі інші дні ми змушені були для гарантування безпеки дітей використовувати укриття, переривати роботу над тестовим завданням, спускати їх в укриття, очікувати закінчення повітряної тривоги та знову сідати на виконання роботи. Це було не дуже комфортно самим абітурієнтам. 15 червня 80% дітей перевели на додаткову сесію, це був день посиленої інтенсивності повітряних тривог», — розповів директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Олександр Сидоренко. 

На додаткову сесію, яка пройде 11 липня, зареєструвалися 700 дітей, які не змогли нормально скласти тест через постійні переривання. Заважали цього року і хакерські атаки. За словами Олександра Сидоренка, були тривалі проміжки по 10-20 хвилин, коли платформа НМТ не працювала, і абітурієнти не могли потрапити до своїх кабінетів та розпочати роботу. Особливо активно хакери заважали у перший та останній день проведення тестування.

Минулого року, коли НМТ вперше замінив ЗНО, достатньо було просто прийти та розпочати роботу, аби отримати позитивний результат. Цього року треба правильно відповісти хоча б на 10% завдань, аби участь у НМТ зарахували. Наступного року, обіцяють в регіональному центрі оцінювання якості освіти, завдання будуть важчими та різноманітнішими.

«На НМТ неможливо було використати всі типи тестових завдань, що були на ЗНО. Ми плануємо, що на наступний рік ми зможемо провести аудіювання з іноземних мов, провести творчі завдання з мов та матимемо змогу розширити спектр завдань з математики, фізики та інших точних предметів», — каже Олександр Сидоренко. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харківська випускниця під час тестування отримала 200 балів за мінімальний час

Лише у трьох людей в Харківській області відібрали мобільні телефони, якими заборонено користуватись під час проходження тесту — цей результат малий у порівнянні з минулими роками. Говорити про результати НМТ-2023 можна буде лише після 28 червня, коли абітурієнти отримають остаточні бали в своїх кабінетах. Вступна кампанія цього року буде здійснюватися дистанційно. Реєстрація починається 1 липня. Заяви і документи від вступників будуть приймати з 19 до 31 липня. Кількість університетів, куди можна подати заяву, цього року не обмежена (раніше таких було лише 5), але чиновники закликають вступників не обирати надто багато навчальних закладів.

«Ви повинні розуміти, що чим більше дітей подасть заяви, тим вищим буде туди прохідний бал. Хотіла б закликати вас  робити вибір обмірковано — ви самі собі створюєте додаткову конкуренцію, піднімаєте для себе прохідний бал», — порадила Ольга Алфьорова.

Джерело

Новости Харькова