На Салтівці демонтують під’їзд одного з будинків

Що буде з іншими під'їздами на вулиці Бучми, 82, стане зрозуміло згодом.

У Харкові от-от почнуть демонтаж першого під’їзду будинку на Північній Салтівці, на який Росія скинула авіабомбу навесні 2022 року.

Із міського бюджету заплатять за знесення 17 мільйонів гривень. За словами Харківського міського голови, це найнижча ціна з усіх можливих варіантів.

«Знаєте, скільки коштує знести під’їзд на Бучми? 17 мільйонів! Уявіть, скільки за ці кошти можна збудувати. І це нові технології. А ще були пропозиції по 35 мільйонів», — сказав Ігор Терехов.

У Харківському антикорупційному центрі з’ясували, що демонтаж робитиме ТОВ «Глобалтехнобуд», із якою уклав договір департамент житлово-комунального господарства Харківської міськради.

«Фірму “Глобалтехнобуд” створили у Києві 3,5 місяці тому. Кінцевими бенефіціарними власниками на порталі “YouControl” зазначені Ігор Тесленко та Геннадій Циганков. Циганков до недавнього часу був кінцевим бенефіціарним власником ТОВ “Укрспецреставрація” (ця фірма якраз і заснувала ТОВ “Глобалтехнобуд”, зараз переписана на Юрія Закревського та Володимира Степанюка), що отримало від різних структурних підрозділів Харківської міськради підрядів на сотні мільйонів гривень, зокрема на благоустрій парку “Перемоги”, набережної уздовж річки “Харків”. Це ТОВ пов’язане з київським ТОВ “Інжинірингова компанія Планета буд”, яке теж отримало від міськради підрядів теж на сотні мільйонів гривень», — повідомляє ХАЦ.

Як писав KharkovNEWS.info, доля другого під’їзду стане зрозумілою згодом.  Перший під’їзд цієї 16-поверхівки відновити неможливо, тому його знесуть. І тільки після цього стане зрозуміло, чи є шанс на відновлення другого під’їзду. Таке рішення прийняли у Харківській міськраді. Мешканці цього будинку, яким уже майже півтора року доводиться жити у чужих квартирах, обурені тим, що про них забули. Вони вважають, що їх могли тимчасово розселити у вільні квартири в новобудовах. Чиновники говорять: пропонували житло у гуртожитках, а резервного фонду квартир немає.

«По цьому будинку є технічні висновки, які кажуть, що перший під’їзд треба зносити, на це виділені кошти на сесії міськради. Ніхто не знає, як пройде процес знесення. Для довідки: приміщення ліфтового обладнання — це майже 60 тонн. Із чим на треба мати справу. По другому під’їзду будуть експертизи. Тому я не згоден, що ми забули про цей будинок, ми неодноразово зустрічалися із жителями, їм пропонували маневрений фонд, їм пропонували гуртожитки. Їхня позиція: нам хочеться мати ізольовану квартиру зараз», — розказав в ефірі радіо «Накипіло» заступник директора департаменту комунального господарства міськради Олексій Богач.

Джерело

Новости Харькова