На роботу потрібні пенсіонери. Як змінюється ринок праці у Харківській області

Роботодавці залюбки пропонують роботу людям похилого віку, особливо це стосується кваліфікованих робітників.

Рівень безробіття в Харківській області за рік знизився в півтора рази. Людей у пошуках роботи все ще більше, ніж вакансій — у 7 разів. Разом із тим, на деякі позиції неможливо винайняти працівників. Особливо це стосується робітничих та інженерних спеціальностей, що традиційно вважалися чоловічими.

Кількість вакансій у Харківській області зростає щомісяця. Цієї весни регіон вперше з початку війни повернувся до п’ятірки областей — лідерів за кількістю пропозицій від роботодавців (за даними системи управління наймом Work.ua). Служба зайнятості теж фіксує зменшення кількості офіційних безробітних — минулого року було 11 чоловік на одну пропозицію, зараз — семеро. Ринок праці зараз дуже незбалансований: є сфери, де на одну вакансію претендують десятки людей, а в інших роботодавці не можуть укомплектувати і половину штату.

Не відпускають на пенсію

До галузей, де важко знайти кваліфікованих працівників, відноситься промисловість. За приблизними оцінками регіонального Об’єднання промисловців та підприємців, від 50 до 70% працюючих підприємств мають повністю укомплектований штат. Найбільший дефіцит відчувається у галузях, які традиційно вважались чоловічими: працівники або мобілізувалися, або ховаються від мобілізації.

«Взяти чоловіка на роботу практично неможливо. Десять із десяти керівників підприємств мені кажуть одне й те саме: приходить чоловік і каже, що готовий працювати, але без офіційного оформлення. Бо негайно по ньому треба подати дані до територіального центру комплектування, і його, як правило, майже відразу забирають із виробництва», — розповів виконавчий директор Об′єднання промисловців і підприємців Харківської області Едуард Набока.

Все це призводить до росту тіньового ринку праці там, де він можливий. Опосередковано це підтверджують дані Обласного центру зайнятості. З січня по травень 2022 року на облік в області стали 32 тисячі безробітних, а з січня по травень 2023-го — усього 24 тисячі. Кількість офіційних вакансій теж, начебто, зменшилась з 11 до 6,5 тисяч, але у той же час кількість оголошень про роботу на спеціалізованих порталах зростає. За даними Work.ua, у травні 2023 року кількість оголошень про роботу в Харківській області виросло на 12% у порівнянні з квітнем, а у квітні — на 23% у порівнянні з попереднім місяцем. Втім, треба ще багато часу, щоб вийти на рівень лютого 2022-го року. 

Кількість вакансій у травні 2023 року до лютого 2022 року.

Брак працездатних чоловіків призводить до того, що роботодавці все частіше згодні брати жінок на традиційні чоловічі вакансії. Наприклад, на роботу охоронником в супермаркеті.

«У нас вже працює кілька жінок у службі охорони, в принципі, зараз ця робота в основному не передбачає чогось суто чоловічого — в основному, треба слідкувати за касами самообслуговування, підказувати щось покупцям у разі потреби. Чоловіки останнім часом рідше відгукуються на такі вакансії, бо нам потрібен військовий квиток», — розповіла працівниця одного з супермаркетів на Салтівці Вікторія Захарченкова.

На виробництвах, як правило, ситуація інша. На традиційно чоловічу роботу стараються брати не жінок, а чоловіків-пенсіонерів, що вже не цікаві для центрів комплектування. Харків’янин Микола Мельник нещодавно змушений був повернутися на підприємство, де працював до пенсії 10 років. Начальник просив повернутися, бо старі кадри ніким замінити.

«Це підприємство молокопродуктів, там така робота фізично важка — конвеєр, фасування, відвантаження, жінок не поставиш. У нас двох хлопців мобілізували, ще один проходить обстеження, так що станки простоювали», — розповідає пенсіонер.

На цьому підприємстві зараз всі працівники — пенсійного або передпенсійного віку. Ще на початку повномасштабної війни такого не було.

Кого шукають роботодавці?

У Харківській області є великий розрив між бажаннями роботодавців та пропозиціями безробітних. Найбільший він у сфері сільського господарства. За даними Харківського обласного центру зайнятості, у січні-травні 2023 року на одну вакансію там претендували 44 людини. Це пояснюється кількома причинами. По-перше, в сільських районах пропозицій роботи завжди менше, ніж в містах — а саме там зосереджені сільгосппідприємства. По-друге, значна кількість фермерських господарств була знищена, поля заміновані. Через це великі підприємства, що давали роботу десяткам чи навіть сотням людей, просто пішли з ринку.

Дуже мало вакансій є також в сфері торгівлі та послуг.

«Наприклад, для 282 безробітних охоронників — 8 вакансій, для 62 адміністраторів — 1 вакансія, для 103 касирів торговельного залу — 4 вакансії, для 179 продавців-консультантів — 9 вакансій, для 74 операторів заправних станцій — жодної вакансії», — пояснюють у центрі зайнятості.

Серед безробітних все ще більше жінок і людей старше 45 років. Фото: ХОЦЗ

З іншого боку, на порталах оголошень про роботу такі вакансії з’являються щодня, тож можна зробити висновок, що власники торгівельних мереж просто не люблять шукати персонал через центр зайнятості. Для порівняння можна взяти дані порталу Work.ua за один місяць півріччя — квітень: найбільше зростання попиту роботодавців відбулось на таких фахівців, як прибиральник (+ 33%), охоронець (+ 32%), бармен/бариста (+ 30 %), офіціант (+ 26 %). 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харків’ян запрошують на роботу до комунального підприємства

Є нестача фармацевтів, лікарів-терапевтів, школи вже починають шукати вчителів до наступного навчального року, бо багато представниць цієї традиційно жіночої професії виїхали за кордон і вирішили не повертатись. У деокупованих містах — Ізюмі, Балаклії та, особливо, Куп’янську, не вистачає працівників поліції та апарату місцевої влади. Під час окупації багато хто з колишніх правоохоронців та чиновників став зрадником, а згодом і втік до Росії, тож на сайтах місцевих адміністрації постійно можна знайти оголошення про роботу.

Аналітики порталу Work.ua вважають, що в подальшому роботодавці реагуватимуть на дефіцит робочої сили та підвищуватимуть зарплату. Середня зарплатня вакансій по Україні дійсно виросла з 16 000 гривень у квітні до 16 500 гривень у травні. Утім, для Харківської області вона лишається дещо нижчою — 15 000 гривень, і зростання не спостерігається.

Олена Павленко

Джерело

Новости Харькова