На Ізюмщині планують збільшити кількість саперів

Район доведеться розміновувати роками.

Додатково для розмінування потрібно близько 20 саперів.

В Ізюмському районі працює 21 саперний розрахунок, спеціалісти розміновують ділянки під електролініями та виконують заявки мешканців. Загалом уже знешкодили 30 000 вибухонебезпечних предметів, серед яких багато протипіхотних мін «Пелюстка». Через міни майже щодня мешканці отримують поранення. Щоб пришвидшити темпи розмінування, планують створити додаткові саперні підрозділи. Про це повідомили у Харківській обласній військовій адміністрації з посиланням на начальника Ізюмської районної військової адміністрації Степана Масельського.

«Спільно з обласною військовою адміністрації ми постійно працюємо над вирішенням питання мінної небезпеки та долучаємо до цієї роботи іноземних партнерів із ООН та приватні компанії, які працюють у сфері розмінування. Сподіваюсь на швидке створення підрозділу з фахівців ДСНС штатною чисельністю близько 20 саперів, які будуть на постійній основі працювати в нашому районі, адже це робота на роки», — сказав Степан Масельський.

Зазначимо, до війни в Ізюмському районі мешкали 180 500 жителів, зараз тут проживають 115 000 людей. Під час повномасштабного вторгнення руйнувань зазнали майже 17 000 об’єктів — багатоквартирні та приватні будинки, об’єкти критичної інфраструктури.

Зараз у населених пунктах Ізюмщини, які постраждали, відновлюють житлові будівлі. Кошти на це надає держава, область і міжнародні донори. У будівлях, зокрема, ремонтують вікна та покрівлі. У громадах формують списки для державної програми «єВідновлення», за якою жителі надалі зможуть отримати гроші на відновлення житла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На відбудову лікарні в Ізюмі потрібно 30 мільйонів євро

Також Ізюмський район готується до опалювального сезону. В Ізюмі хочуть установити десять мобільних котелень. Вони зможуть опалювати багатоквартирні будинки.

Як писав KharkovNEWS.info, представники ООН будуть допомагати у розмінуванні Харківської області. Вони планують аналізувати стан постраждалих сільськогосподарських угідь у регіоні за допомогою супутника, після чого будуть обстежувати територію на наявність вибухонебезпечних предметів. Таку роботу хочуть розпочати вже незабаром. Вони обстежать перші 700 гектарів полів, розташованих в Ізюмській і Балаклійській громадах.

Джерело

Новости Харькова