На Харківщині затримали агронома, який допомагав окупантам мінувати поля

Чоловік перебуває під вартою.

Агроном допомагав загарбникам і погрожував колегам катівнею за відмову надавати окупантам допомогу.

Співробітники Служби безпеки України затримали агронома, який допомагав загарбникам під час захоплення Харківської області у мінуванні полів. За даними слідства, чоловік працював агрономом на фермі у Куп’янському районі. Коли росіяни захопили територію, він орієнтував їх на місцевості та допомагав обирати ділянки для мінних полів.

«Таким чином рашисти мінували ділянки навколо райцентру, у тому числі місцеві дороги, якими користувались мирні жителі. Крім того.ю фігурант забезпечував окупантів фермерськими продуктами харчування та дровами для обігріву захопленої школи, в якій вони базувались», — повідомив речник управління Служби безпеки України у Харківській області Владислав Абдула.

Слідству відомо, що колаборант розселив трьох російських командирів у своєму будинку. У колег вимагав, щоб вони віддавали окупантам бетонні блоки й деревину для облаштування фортифікацій. Якщо відмовлялися, погрожував ув’язненням у катівні окупантів.

Після деокупації колаборант залишився у громаді і сподівався, що його не знайдуть. Проте правоохоронці викрили чоловіка та затримали.

Слідчі оголосили чоловікові підозру за ч. 1 ст. 111-2 (пособництво державі-агресору) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до 12 років позбавлення волі. Колаборант знаходиться під вартою.

Як писав KharkovNEWS.info, депутата з Харківщини судитимуть за роботу на окупантів. Валерій Кизим втік після деокупації Куп’янська.

Джерело

Новости Харькова