На Харківщині відпрацювали механізм видачі йодиду калію на випадок аварії на ЗАЕС

До роздачі йодиду калію залучать мобільні бригади.

За потреби йодид калію видадуть усім жителям громади до 40 років.

У Валківській міській раді розглянули питання щодо алгоритму дій усіх служб для йодної профілактики мешканців у разі, якщо на тимчасово окупованій ЗАЕС станеться радіаційна аварія. Чиновники запевняють, що лікарні і поліклініки громади уже забезпечені йодидом калію для видачі за потреби жителям, однак важливо видати його в «оптимальні терміни» та усім, хто цього потребуватиме. Наразі такий механізм дій напрацьований. Про це повідомили у Валківській міській раді.

«Саме з цією метою в разі офіційного оповіщення про радіаційну небезпеку було напрацьовано механізм видачі йодиду калію жителям усіх населених пунктів громади, у тому числі й шляхом роботи оперативних мобільних бригад. Щоб як мешканці міста Валки, центральних садиб старостинських округів, так і найвіддаленіших населених пунктів громади мали рівноцінні можливості для проведення йодної профілактики», — пояснили у Валківській міськраді.

За допомогою йодиду калію можна буде запобігти або зменшити поглинання радіоактивних ізотопів щитоподібною залозою. Йодид калію рекомендують використовувати людям до 40 років, вагітним і жінкам, які годують груддю. У міськраді пояснили, що для людей старше 40 років немає такої загрози розвитку раку щитоподібної залози від радіоактивного йоду. Йодид калію потрібно приймати одноразово лише після того, як офіційно оповістять про загрозу радіації та необхідність такої профілактики. Застосовувати йодид калію зараз немає потреби, крім того, це може бути шкідливим для організму. Однак у Валківській громаді вирішили завчасно визначити механізм видачі йодиду калію.

«Дуже сподіваюся, що нам не доведеться вдаватися до невідкладних заходів йодної профілактики населення. Але маємо бути максимально готовими до будь-якого розвитку подій. Тому відпрацьовуємо чіткий і злагоджений механізм дій та визначаємо оптимальний перелік пунктів видачі йодиду калію жителям громади. Докладна інформація щодо цього найближчим часом буде в міській раді та в усіх старостатах громади і оприлюднена на наших офіційних інформаційних ресурсах», — зазначив міський голова Валок Валерій Скрипніченко.

Нагадаємо, 22 червня Президент України Володимир Зеленський повідомив, що українська розвідка отримала інформацію про те, що Росія розглядає сценарій проведення теракту на Запорізькій атомній станції та вже підготувала все для цього. 

«На жаль, уже неодноразово мені доводилося нагадувати, що радіація не знає державних кордонів і те, по кому вона вдарить, визначається лише напрямком вітру. Ми передаємо всю наявну інформацію нашим партнерам — кожному у світі. Усі докази. Європа, Америка, Китай, Бразилія, Індія, арабський світ, Африка — усі країни, абсолютно всі мають це знати. Міжнародні організації. Усі. Жодних терактів на атомних станцій ніколи, ніде не повинно бути. Цього разу не має бути як із Каховкою: світ попереджено, отже, світ може і повинен діяти», — зазначив президент.

Як писав KharkovNEWS.info, харківським дітям видавали пігулки йодиду калію ще восени минулого року. Діти до 16 років могли отримати їх у поліклініці.

Джерело

Новости Харькова