Молодшому навіднику на Грозу, де загинули 59 людей, оголосили ще одну підозру

Дмитра Мамона підозрюють у державній зраді.

Колишньому поліцейському Дмитру Мамону загрожує довічне позбавлення волі.

Слідчі заочно оголосили ще одну підозру 23-річному чоловікові, колишньому поліцейському Дмитру Мамону, який разом із братом був навідником на село Гроза у Куп’янському районі. Чоловіка підозрюють у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України). Про це повідомили в Офісі генерального прокурора України.

За даними слідства, улітку 2022 року, коли росіяни окупували Куп’янщину, Мамон добровільно перейшов на бік загарбників. Він влаштувався до так званого «Управления внутренних дел Временной гражданской администрации Харьковской области» на посаду «и.о. инспектора дорожно-патрульной службы отдела государственной инспекции безопасности дорожного движения». За деякий час змінив посаду.

«Підозрюваний ніс службу на ворожих блокпостах, безпідставно зупиняв та вилучав автомобілі у цивільних. Згодом він отримав нову «посаду» від окупантів та став «инспектором (дорожно-патрульной службы) взвода №1 отдельной роты ДПС Государственной инспекции безопасности дорожного движения», — розповіли в Офісі генпрокурора.

Перед деокупацією Мамон зі старшим братом Володимиром утік до Росії. Їх обох звільнили з Нацполіції України.

За інформацією Державного бюро розслідувань, Дмитру Мамону окупанти платили 45 000 рублів зарплатні. Вилучені автівки він передавав окупантам. Санкція статті, за якою підозрюють Мамона, передбачає довічне позбавлення волі.

Як писав KharkovNEWS.info, російські військові вдарили «Іскандером» по Грозі удень 5 жовтня 2023 року. Удар здійснили по кафе, де проходили поминки. Криміналісти ідентифікували усіх загиблих. Установлено, що під час обстрілу загинули 59 людей. Усі — цивільні мешканці, жителі села.

Співробітники Служби безпеки України встановили двох навідників на село Гроза. Ними виявилися двоє місцевих жителів — 30-річний Володимир Мамон та його молодший брат 23-річний Дмитро Мамон.  Вони знаходяться на території Бєлгородської області.

Джерело

Новости Харькова