Лікарню Гіршмана і пологовий приєднують до 17-ї лікарні у Харкові: чому це відбувається

Лікарня № 17 стане кластерною.

У Харкові триває медична реформа.

На сесії Харківської міської ради, яка відбудеться 22 листопада, депутати голосуватимуть за приєднання двох медичних закладів до харківської багатопрофільної лікарні №17. Це міська клінічна лікарня № 14 ім. проф. Гіршмана та міський клінічний пологовий будинок № 2. Уже з 2024 року вони стануть структурними підрозділами кластерної лікарні №17.

У Харківській міськраді пояснюють: усі пологові будинки та монопрофільні лікарні будуть приєднувати до багатопрофільних лікарень. Цього вимагає медична реформа. Поза лікарнями-кластерами залишаться небагато медичних закладів. Можливо, харківська лікарня №30 (отоларингічна).

«Усе відбувається у рамках медичної реформи. 17 лікарня стає базовою, однією з найбільших кластерних у Харкові. До кластерних доєднуть пологові будинки, це стосується усіх пологових, і профільні лікарні. Звісно, будуть деякі лікарні, що не потраплять до кластерних. Можливо, тридцята лікарня залишиться поза межею, подивимося. Кластерні лікарні та її підрозділи у межах заключених контрактів із Національною службою здоров’я зможуть отримати дороговартісне обладнання», — пояснила KharkovNEWS.info заступниця Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан.

За її словами, поза межею також залишиться лікарня №2, яка знаходиться на території лікарні №17. Вона «виживатиме» самостійно.

Загалом у Харкові буде створено сім лікарень-кластерів.

Як писав KharkovNEWS.info, у 2023 році на Харківщині почали формувати госпітальний округ, до якого входять 85 закладів: дві надкластерні лікарні, п’ять медичних центрів, 15 кластерних закладів, 21 загальний заклад, 41 заклад, де надають первинну медичну допомогу, й один заклад екстреної медичної допомоги з пунктами постійного базування бригад екстренки. Про це повідомив  директор департаменту охорони здоров’я Харківської обласної військової адміністрації Максим Хаустов в ефірі «Українського радіо».

Статус надкластерні лікарні отримають: Харківська обласна лікарня та Харківська обласна дитяча лікарня.

До медичних центрів увійдуть Центр онкології, а також — Центр інфекційних захворювань, психічного здоров’я, кардіологічний і перинатальний. Таких центрів буде більше, оскільки процес доєднання ще проходить. Спроможну мережу мають сформувати за три роки.

Джерело

Новости Харькова