Комунальне підприємство на Харківщині має величезні борги через «розщеплення» коштів

Це гроші за різницю у тарифах.

«Теплоенерго» не вистачає грошей на електрику через дію мораторію на підвищення тарифів, борги населення та зобов’язання віддавати більшість отриманих грошей «Нафтогазу».

Лозівське комунальне підприємство «Теплоенерго» заборгувало мільйони гривень за електрику. Такий борг утворився уперше за останні сім років. У середньому на місяць підприємство споживає електрики на шість мільйонів гривень (без урахування за розподіл). Проте сплачує тільки 15-20% від необхідної суми, оскільки досі не отримало 120 мільйонів гривень компенсації за різницю у тарифах від держави, гроші від населення за надання послуги із теплопостачання та має перераховувати більшу частину грошей газовикам.

«Станом на кінець 2023 року держава не компенсувала КП «Теплоенерго» різниці тарифів на понад 120 млн грн. Відшкодування передбачили після того, як ввели мораторій на не підвищення тарифів для населення. Аби не залишити лозівчан без опалення, громада підтримала КП «Теплоенерго» на понад 16 млн грн. Ці кошти, зокрема, дозволили підготувати мережі до опалювального сезону 2023-2024 років. Рівень розрахунків населення за тепло нині складає приблизно 80%», — повідомили у Лозівській міській раді з посиланням на «Теплоенерго».

Проте найбільшою проблемою у комунальному підприємстві називають «розщеплення коштів». Із жовтня минулого року теплопостачальні підприємства мають більшість отриманих грошей, 65%, віддавати газопостачальній компанії «Нафтогаз Трейдинг», їм залишається тільки 35%.

«Третини від отриманого вистачає на сплату заробітної плати, податків та частково на розподіл, говорить керівник КП «Теплоенерго» Сергій Малишев. Наразі лозівські тепловики ведуть перемови з постачальником електроенергії про реструктуризацію боргу, щоб уникнути штрафних санкцій», — розповіли у Лозівській міськраді.

Як писав KharkovNEWS.info, улітку Лозівська міськрада направляла звернення до Кабміну із проханням відшкодувати різницю у тарифах. Тоді йшлося про те, що «Теплоенерго» заборгувало за природний газ 68 мільйонів гривень.

Джерело

Новости Харькова