Колаборант з Куп’янського району грабував сусідів під час окупації

Чоловік раніше працював правоохоронцем.

Колаборант разом з окупантами проводив обшуки у жителів селища.

Київський районний суд Харкова виніс вирок 40-річному колишньому правоохоронцю з Куп’янського району, який працював на російських окупантів під час окупації селища Шевченкове. Чоловіка ув’язнили на 13 років та позбавили права обіймати посади у правоохоронних органах на десять років.

Слідчі встановили, що чоловік є колишнім співробітником органів внутрішніх справ. У 2017 році він звільнився за станом здоров’я. У серпні 2022 року, коли Шевченкове було захоплено загарбниками, чоловік добровільно влаштувався слідчим у так званим «Пункт полиции №2 (пгт Шевченково) Управления внутренних дел ВГА Харьковской области».

«Колаборант складав документи про проведення «слідчих дій», здійснював підвищення кваліфікації шляхом вивчення законодавства рф про правоохоронні органи. Крім того, він разом з російськими військовими проводив «обшуки» у цивільного населення», — розповіли у Харківській обласній прокуратурі.

За інформацією речника управління Служби безпеки України у Харківській області Владислава Абдули, так званий «слідчий» фабрикував карні справи проти місцевих мешканців, це потрібно було для ув’язнення їх у катівнях. Під час обшуків він з окупантами грабував людей.

«Під час таких «рейдів» рашисти виносили з помешкань гроші, побутову техніку та інше приватне майно. У разі опору російські карателі застосовували зброю або викрадали власників оселі з їхніми сім’ями. Таким чином російські карателі намагались залякати мешканців регіону та придушити в них спротив кремлівському режиму», — розповів Абдула.

Після деокупації чоловік хотів утекти, проте його затримали. Суд визнав винним колишнього правоохоронця за ч. 7 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. Під час судового засідання він не визнав своєї вини. Вирок суду поки не набув чинності, оскільки триває час на подання апеляції.

Як писав KharkovNEWS.info, 31-річний житель Куп’янська працював у псевдоправоохоронному органі окупантів. Він займався відбором відбитків пальців у проукраїнськи налаштованих мешканців, яких незаконно доставляли до відділу «поліції» через їхню патріотичну позицію та невизнання окупаційної влади.

Джерело

Новости Харькова