Жительку Харківщини покусала лисиця зі сказом

Небезпечне захворювання підтвердили у Лозівському районі.

Протиепізоотична комісія ввела карантин на два місяці.

12 червня у селі Смирнівка Лозівської громади лисиця покусала місцеву мешканку. Експертиза показала наявність антигену вірусу сказу у зразках лисиці. Про це повідомили у Лозівській міській раді.

«Наразі стан здоров’я постраждалої задовільний, вона своєчасно отримала усю необхідну медичну допомогу у лікарні міста Харкова. Продовжує перебувати під наглядом медичних працівників», — розповіли у міськраді.

Через сказ введені карантинні обмеження. Вони діють відсьогодні, 14 червня, і триватимуть два місяці. Згідно з ними, Смирнівка внесена до неблагополучної зони, села Веселе й Долгове — загрозливої зони. Населені пункти Світловщина, Михайлівка, Шатівка, Городнє, Миколаївка та Роздори віднесені до зони спостереження.

Наразі у Смирнівці й селах із загрозливої зони ветеринари вакцинують від сказу всіх тварин — собак, котів, рогату худобу. Там проводять обхід помешкань, а також роз’яснювальну роботу. У карантинних заходах беруть участь епідеміологи.

У Лозівській міськраді зазначили, що у громаді стало більше випадків, коли дикі тварини заходять на територію домоволодінь. У хворих на сказ диких і домашніх тварин змінюється поведінка.

Популяція лисиць та інших диких тварин, збільшилася через заборону контрольного забою у період військового стану. Для вирішення цього питання звертатимуться до Лозівської районної військової адміністрації. Фахівці застерігають, у хворих на сказ тварин змінюється поведінка. Дикі тварини втрачають страх, наближаються до людської оселі, нападають на домашніх тварин або на людей. Хворі домашні тварини можуть бути неспокійними або пригніченими, відмовляються від їжі та води, кусають, дряпають хазяїв, нападають на інших людей», — розповіли у міськраді.

Зазначимо, сказ вважається особливо небезпечним вірусним захворюванням. Інкубаційний період може тривати від кількох днів до року.

Як писав KharkovNEWS.info, тварини покусали понад 400 мешканців Харківщини за 2023 рік. Жителі отримали ушкодження від собак, котів, лисиць, їжака й миші.

Джерело

Новости Харькова