Жителів Харківщини просять повідомляти про шкідливі морепродукти

В Україну надійшло майже 8000 кілограмів шкідливих сумішей морепродуктів.

У морепродуктах із Китаю, які відправили в Україну з Литви, зафіксували перевищення вмісту важкого металу.

Державна продовольчо-ветеринарна служба Литовської Республіки повідомила про те, що в Україну відправлена партія заморожених сумішей морепродуктів вагою 7900 кілограмів, в яких виявлено перевищення кадмію. Про це повідомили у Головному управлінні Держпродспоживслужби у Харківській області.

Країною походження цих сумішей є Китай — фірма Zejiang Zhoufu food Co., LTD. (Xufu Road, Gaoting, Daishan, Zhoushan, Zhejiang, China). Експортувала морепродукти литовська фірма UAB VPA Logistics (Stariskes g. 29, Laistq k., 95366 Klaipedos r., Lithuania). Одержала вантаж українська фірма —VICIUNAIUKRAINA LTD, яка зареєстрована в Києві.

«Вантаж за результатами лабораторних досліджень, проведених під час його ввезення на територію Литовської Республіки, не відповідає законодавству Європейського Союзу в частині перевищення допустимого рівня кадмію (Cd) 2,65 ± 0,40 мг/кг», — пояснили у ГУ Держпродспоживслужбі.

Зазначимо, кадмій є природним важким металом, який може накопичуватися в живих організмах. В організм людини кадмій потрапляє з їжею, водою та тютюновим димом. Він вважається канцерогеном, оскільки токсично впливає на нирки людини, кісткову та дихальну системи.

Мешканців Харківщини просять повідомляти про виявлення заморожених сумішей морепродуктів до Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області. У повідомленні потрібно вказати, хто продавав такі суміші, адресу, місце реалізації, надати чеки про купівлю продукту. Продавати морську суміш не можна, оскільки вона шкідлива, реалізатори можуть отримати штраф.

Як писав KharkovNEWS.info, ТОВ фірма «АПРЕЛЬ» повідомило про виявлення підробки на продукцію його виробництва — солодковершкового масла екстра 82,5%. На упаковці неправильно вказана назва підприємства-виробника: ТОВ «Фірма Апрель» замість ТОВ ФІРМА «АПРЕЛЬ». Також там промаркована дата виробництва — 31.03.2023.

Джерело

Новости Харькова