Житель Харківщини допоміг окупантам запустити російське телебачення

Чоловіка затримали у Куп'янському районі.

Колаборанту загрожує 12 років тюрми.

Співробітники Служби безпеки України затримали жителя селища Великий Бурлук (Куп’янський район), який під час окупації Харківщини допоміг загарбникам запустити трансляцію пропагандистських телеканалів Росії. За даними слідства, чоловік раніше працював інженером місцевої телерадіокомпанії, а потім влаштувався до «адміністрації» росіян.

«Під час окупації громади він організував трансляцію центральних телеканалів росії на території регіону. Для цього фігурант незаконно використовував частоти цифрового ефірного телебачення України. За таку «послугу» загарбники влаштували свого поплічника до місцевої окупаційної адміністрації рф, де він отримував «зарплату» в російських рублях», — повідомив речник управління Служби безпеки у Харківській області Владислав Абдула.

Окрім цього, у червні 2022 року чоловік вихваляв окупаційну владу та сподівався на відкриття у Харківській області «російських магазинів із російськими цінами» в інтерв’ю пропагандистці Мар’яні Наумовій. Інтерв’ю транслював російський «Перший канал». Також колаборанта помітили у фейковому відеоролику російського телебачення, де йшлося про нібито видачу мешканцям Харківщини «гуманітарки» від Росії.

За інформацією СБУ, після деокупації чоловік хотів відсидітися у своїй квартирі, підробляв на ремонтні побутової техніки. Проте правоохоронці встановили його місце перебування та затримали.

Чоловікові оголосили підозру за ч. 6 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) і ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Росії проти України, глорифікація її учасників) Кримінального кодексу України. Санкції статей передбачають до 12 років ув’язнення та конфіскацію майна.

Як писав KharkovNEWS.info, в Одесі затримали блогера, який виправдовував обстріл Харкова 2 січня. Блогер опублікував на платформі ТікТок відео, де висловився щодо удару. Чоловік має 12 000 підписників. Після того, як він розмістив відео, його використали росіяни для пропаганди на своєму телебаченні.

Джерело

Новости Харькова