Із міжнародної телеверсії «Оскара» вирізали «20 днів у Маріуполі»

У 90-хвилинній телеверсії немає української документальної стрічки-переможця.

Компанія The Walt Disney заявила, що вирізала український фільм через часові обмеження.

Із міжнародної скороченої телеверсії  96-ї церемонії вручення кінопремії «Оскар» вирізали номінацію «Найкращий повнометражний документальний фільм», переможцем якої стала стрічка «20 днів у Маріуполі», також прибрані деякі інші номінації. Про це пише «Суспільне культура», яке транслювало церемонію вручення кінопремії «Оскар».

Сама церемонія проходила та транслювалася у прямому ефірі у ніч із 10 на 11 березня. Учора о 20:30 телеканал «Суспільне культура» мав показувати міжнародну скорочену версію. Однак коли команда телеканалу отримала матеріали для трансляції від організаторів — The Walt Disney Company Limited, з’ясувала, що зі скороченої версії прибране нагородження авторів фільму «20 днів у Маріуполі». «Суспільне» висловило обурення організаторам та заявило, що українським глядачам покаже повну версію церемонії.

«Наша команда була шокована та глибоко розчарована, коли не побачила у монтажі міжнародної версії номінацію «Найкращий повнометражний документальний фільм», де справедливу нагороду здобула стрічка «20 днів у Маріуполі». Потужна промова Мстислава Чернова підкреслила єдність між Україною й світом — тим прикріше бачити виключення цього повного правди й сили епізоду з версії, розповсюдженої для світових ліцензіатів премії «Оскар». Нагадаємо, що минулого року для цієї ж номінації, в якій перемогу здобула документальна стрічка про Навального, знайшлося місце у скороченій версії, як і для політичної промови його дружини Юлії Навальної, що приймала цю на позір аполітичну нагороду. Сподіваємось, що організатори премії дослухаються до нашого протесту», — наголосив виконавчий продюсер телеканалу «Суспільне Культура» Лук’ян Галкін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харківський «Оскар». Як створювали «20 днів у Маріуполі»

Українська служба «Голосу Америки» надіслала запит до The Walt Disney Company Limited щодо виключення українського фільму «20 днів у Маріуполі» із міжнародної скороченої телеверсії церемонії «Оскар». Компанія-організатор пояснила, що вирізала деякі нагородження через часові обмеження для короткої версії, номінації для скороченої версії обирали раніше.

«У компанії повідомили, що окремі категорії та частини шоу не вдалося включити до 90-хвилинної версії для міжнародної аудиторії через часові обмеження. За словами представників Disney Entertainment, вибір номінацій для скороченої версії визначили заздалегідь — упродовж процесу планування декілька тижнів тому», — пише «Голос Америки».

Окрім цього, представники Disney кажуть, що український фільм є у скороченій версії церемонії вручення кінопремії «Оскар», проте у загальному підсумку переможців. Компанія звернулася до «Суспільного» із запитом про те, в якому вигляді церемонія транслювалася в Україні.

“Втім, зведений підсумок усіх пропущених переможців, у тому числі «20 днів у Маріуполі», до скороченої версії включено», — сказано у відповіді Disney Entertainment.

Як писав KharkovNEWS.info, Україна отримала перший «Оскар» за всю історію. Стрічку «20 днів у Маріуполі» представили одразу у двох категоріях — «Документальний фільм» та «Міжнародний фільм». За результатами церемонії, її визнали найкращим повнометражним документальним фільмом. 

Джерело

Новости Харькова