Єдине місто на Харківщині відмовилося дати землю для будівництва храму ПЦУ

ПЦУ більше не відмовляли у жодній громаді під час повномасштабної війни.

Депутати Красноградської міської ради відмовилися надати ділянку у центрі міста під будівництво каплички Православної церкви України.

Таке рішення прийняли на сесії 23 листопада. За відмову голосувала переважна більшість депутатів, один утримався, голосів «прроти» не було. Архієпископ Харківський і Слобожанський Православної церкви України Митрофан повідомив, що це єдиний випадок відмови ПЦУ за час повномасштабної війни.

«У 2023 році із таким негативом зустрілися тільки у Краснограді. При тому, що є бажання людей переходити в канонічу Православну церку Україну, а не залишатися в російській. З іншими головами громад у нас немає таких проблем, нам ідуть назустріч. Це єдиний випадок. Виявляється, що їм не потрібна українська церква, їх задовольняє російська церква. Ми не йдемо на захоплення їхініх храмів, ми хотіли побудувати невелику капличку, але є ця перепона. Результати голосування депутатів показали, що вони ще далеко від України», — повідомив в ефірі радіо «Накипіло» владика Митрофан. 

За офіційною версією, міська рада не погодила виділення землі, бо цієї ділянки начебто немає у Генплані міста. І представникам релігійної громади ПЦУ буцімто запропонували іншу ділянку.

У Краснограді усі релігійні споруди належать УПЦ (Московського паріархату). У Красноградській громаді немає жодного храму Православної церкви України.

Архієпископ Митрофан наголосив, що ані в Краснограді, ані в інших громадах Харківщини ПЦУ не йтиме шляхом захоплення храмів УПЦ (Московського патріархату), усе мають вирішувати парафіяни. Поки що тільки одна громада на Харківщини перейшла до ПЦУ, починаючи з 24 лютого 2022 року. Це деокупована Савинська громада (неподалік Балаклії).

Як писав KharkovNEWS.info, на початку листопада 2023 року у Краснограді, який має бути перейменований через радянську складову назви, відмовилися від дерусифікації. У місті придумали, як «захистити» стару назву.

Нагадаємо, у січні 2023 року Служба безпеки України затримала 49-річну сільську голову Наталинської громади Красноградського району, яка передавала російським окупантам розвідувальну інформацію. Олена Третяк складала списки «вредителей» і передавала їх окупантам.

Джерело

Новости Харькова