Які харківські університети планують розпочати новий навчальний рік офлайн

Навчання буде у змішаному форматі.

У п’яти вишах є необхідні захисні споруди.

Упровадити змішану форму навчання для студентів — коли частина занять буде проводитися онлайн і частина в офлайн-форматі, планують у п’яти закладах вищої освіти Харківщини. Це — Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця, Харківська державна академія дизайну і мистецтв, Харківський національний університет мистецтв імені І.П. Котляревського, Харківський національний медичний університет.

«Ураховуючи той факт, що вони розпочнуть у переважній більшості свої заняття у дистанційній формі, це знову таки, один з аргументів на користь цього, а п’ять закладів вищих розглядають можливість запуску змішаної форми. Це, наприклад, там Каразінський університет, університет Семена Кузнеця, два мистецьких наших університети — Котляревського і дизайну та мистецтв. І п’ятий — Медичний університет. Вони розглядають. Ураховуючи те, що там є дуже потужні сховища, які відповідають, на перший погляд, державним будівельним нормам, які стосуються протирадіаційних укриттів, споруд цивільного захисту. То вони розглядають можливість, щоб певні курси виходили на заняття у кілька змін, і запустили змішаний процес. Частина у них занять буде в онлайні, частина — в офлайні», — розповів директор департаменту науки і освіти Харківської обласної військової адміністрації Олексій Литвинов на брифінгу 10 серпня.

Рада оборони Харківської області ще на початку липня 2023 року ухвалила рішення, яким дала змогу закладам освіти усіх форм власності самим визначити форму організації навчання. Остаточне рішення мають ухвалювати місцеві органи влади. Виші, у тому числі можуть самі обрати форму навчання, вони інформуватимуть про обрану форму Міністерство освіти та науки України. Однак головною умовою при обранні змішаного формату навчання, який передбачає й заняття в аудиторіях, є наявність відповідних захисних споруд. У регіоні тривають перевірки таких споруд. 

«Підкреслю, що на сьогодні керівництво області налаштовано серйозно і орієнтує правоохоронні органи та ДСНС на активну перевірку щодо відповідності ДБН облаштованих укриттів», — зазначив Олексій Литвинов.

Щодо закладів загальної середньої освіти, то навчання у змішаному форматі планують запровадити у таких громадах:

  • Зачепилівська громада (вісім шкіл),
  • Кегичівська громада (одна школа),
  • Сахновщинська громада (дві школи).

Усього у цих школах за змішаним форматом навчатимуться понад 3000 дітей. Більше ніж 90% закладів дошкільної освіти будуть на дистанційній формі. Виключенням є 15 дитячих садків у Лозівській громаді та три приватних заклади у Харкові.

Як писав KharkovNEWS.info, Міністерство освіти та науки України рекомендує вишам переходити на формат очного навчання. Однак Харкова це не стосується.

Джерело

Новости Харькова