Як платити за тепло: у «Тепломережах» порахували, скільки харків’яни мають сплатити за опалювальний сезон

Найбільшу суму нарахували за січень, що був найхолоднішим.

Усі харків`яни, навіть які тимчасово не живуть у місті, мають оплачувати квартплату і тепло.

У «Харківських теплових мережах» порахувала середню суму за минулий опалювальний сезон, яку мають сплатити власники житла на прикладі невеликої двокімнатної квартири. Майже 10 000 гривень коштувало опалення у квартирі площею 50 квадратних метрів.

Найбільшу суму треба було заплатити за січень 2022 року, оскільки він був найхолоднішим (середномісячна температура сягнула -2,6 градуси). Скільки треба було сплачувати за квартиру площею 50 квадратних метрів:

жовтень 2022 року — 562 грн

листопад — 1606 грн

грудень — 1855 грн

січень 2023 року — 2134 грн

лютий — 2082 грн

березень — 1336 грн

квітень — 134 грн.

Нагадаємо, розрахунки у КП «ХТМ» здійснюють за спеціальною формулою, де враховується базовий тариф 39,38 грн/кв.м, затверджений постановою НКРЕКП у 2018 році, площа квартири, кількість днів, середня температура і фактична.

Як писав KharkovNEWS.info, жителі Харкова погано розраховуються за комунальні послуги під час повномасштабної війни. Перші три місяці, березень-травень 2022 року, Харківський міський голова скасував оплату послуг ЖКГ, потім їх поновили. 

На всеукраїнському рівні до сих пір не прийняте рішення щодо оплати комунальних послуг жителями деокупованих територій, які на час окупації виїздили з домівок.

«Уже дані відповідні доручення. Щоб це питання було опрацьовано і вирішено на загальнонаціональному рівні. Тому чекаємо рішення, напевно, Кабміну щодо можливого списання або заборони нарахування за той період часу, коли людина не проживала у своєму помешканні. Це легко встановити, оскільки треба реєструвати своє місце проживання, коли людина має статус ВПО», – зазначив голова ХОВА Олег Синєгубов.

Джерело

Новости Харькова