Як переплачують за ремонт доріг у Харківській області

Найчастіше громади підписують угоди з фірмою "Легіонбуд".

«Легіонбуд» купує асфальтобетонну суміш у Харкові, щебень — на Полтавщині.

Проведення поточного та капітального ремонту доріг у Харківській області громади найчастіше замовляють у фірми «Легіонбуд». Однак фірма пропонує щебінь за навищими цінами та асфальт — за одними з найвищих. Про це пише Харківський антикорупційний центр із посиланням на угоди щодо ремонту доріг у громадах Харківщини.

«У Харківській області найбільшим підрядником для поточного ремонту доріг у громадах є компанія “Легіонбуд”, але ціна на будматеріали цієї компанії далеко не найнижчі», — зазначили у ХАЦі.

У містах Барвінкове та Балаклія послуги з ремонту доріг найчастіше замовляють в іншого підрядника — товариства з обмеженою відповідальністю «Дамаріс». Фірма не вказує марку асфальтної суміші, яку використовує. Для ремонту дороги по вулиці 40 років Перемоги у Балаклії використовують асфальт за ціною 6300 гривень за тонну. Цій же фірмі сплатили 5,9 мільйона гривень за поточний ремонт дороги на вулиці Центральній у Барвінковому. Вартість гарячої асфальтобетонної суміші склала 5750 гривень.

У Близнюках послугу купляють у «Євробуду Плюс». Близнюківське комунальне підприємство «Комунальник» сплатило фірмі 9,4 мільйона гривень. Асфальтобетонну суміш (тип Б, марка 2) купляли за ціною 5982 гривні за тонну.

Із «Легіонбудом» договір уклали у Високому. Він стосується капремонту дорожнього покриття по вулиці Шекспіра у селищі Покотилівка, вартість складає 3,69 мільйона гривень. За тонну асфальтобетонної суміші (тип Б, марка 1) віддали 6844 гривні, щебень обійшовся у 2402 гривні за кубометр. У травні була укладена інша угода, де щебень коштував 2960 гривень, тоді зросла вартість доставки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харківський університет заплатить фірмі заступника голови ХОВА 1,5 мільйона гривень

При поточному ремонті тротуару між вулицями Тімірязєва та Незалежності у Покотилівці «Легіонбуд» використовував асфальтобетонну суміш (тип Г, марка 1) за ціною 7853 гривні за тонну (7440 гривень — це вартість самого асфальту). У ХАЦі розповіли, що «Легіонбуд» купляє асфальтобетонну суміш у Харкова, щебень постачає міста Горішні Плавні на Полтавщині. У Горішних Плавнях ціна на щебень у 2,5 рази нижча, ніж купляє «Легіонбуд».

У Дергачах підписали майже 20 угод із фірмою «Східпромрембуд» на поточний ремонт доріг. Загальна вартість за договорами склала 3,5 мільйона гривень. Піщано-щебенева суміш коштувала 1860 гривень за кубометр.

Кегичівка обрала підрядником «Легіонбуд». За ремонт двох доріг їй сплатили понад вісім мільйонів гривень. За щебень віддавали 4358 гривні за тонну, майже 2500 гривень коштувала доставка. За відсів заплатили 4046 гривень (кубометр), асфальтобетонну суміш купили за 7292 гривні.

Однак у Кегичівці обирали й інших підрядників. Наприклад, послуги з ліквідації вибоїн купили у «Київдортехнології». Щебень поставляли по 2500 гривень за кубометр (1051 гривня — це вартість самого щебеню, решту складає доставка). Щебінь замовили у Кременчуці.

«Виходить, що «Київдортехнологія» може купувати та перевозити щебінь у Кегичівку з Полтавщини майже вдвічі дешевше за «Легіонбуд», — зазначили у ХАЦі.

Дорогу по вулиці Шкільній у селі Хрестище на Красноградщині ремонтувала «Євродорбуд-плюс». Асфальт купляли за 5477 гривень, ураховуючи доставку. Вартість самого асфальту склала 4333 гривні за тонну.

«Легіонбуд» обрала Краснокутська селищна рада. У неї замовили ремонт дороги на вулиці Шевченка (від будинку №1 до будинку №12) і від перехрестя вулиці Ярова та провулку Швейпромівського. Вартість угоди склала 4,7 мільйона гривень. Кубометр щебеню обійшовся у 4000 гривень, із них сам щебень коштує 1776 гривень, 2186 гривень — це доставка.

«Хоча в травні вартість щебеню для ремонту доріг у Краснокутську була 3477 гривень за кубометр, з яких доставка складала 1633 гривні. При стабільних цінах на паливо зростання доставки щебеню у червні виглядає дивним», — зазначили у ХАЦі.

У травні у «Легіонбуду» також замовляли ремонт доріг. Тоді заплатили за кубометр щебеню 3477 гривені. Ціна на доставку була більш низькою, вартість щебеню не змінилася, при цьому паливо у червні коштувало дорожче.

У Липцях за щебень заплатили 2152 гривні, із них 805 гривень коштував сам щебень, усе інше — доставка. При цьому, у ХАЦі зауважили, що 805 гривень за вторинний щебень — це у два рази дорожче, аніж можна купити на ринку.

«Легіонбуд» також обрали у Люботині. Наприкінці червня із цією фірмою уклали дев’ять угод на загальну суму 1,61 мільйона гривень щодо поточного ремонту доріг.

«Варто зауважити, що у всіх кошторисах вартість на асфальт та щебінь є суттєво завищеною. Суміші асфальтобетонні гарячі і теплі (асфальтобетон) закладаються для ремонтів по ціні від 6926 до 7026 грн. за 1 т., а щебінь по ціні від 2598 до 2756 грн. за 1 куб.м. При цьому вартість самого щебеню вказана 1776 гривень за кубічний метр, а доставка — 913 гривень», — пояснили у Харківському антикорупційному центрі.

У Мерефі поточний ремонт доріг замовили у «Європейських доріг України». Ціна на щебінь виявилася однією з найдешевших — 937 гривень (без доставки 627 грвиень).

У Наталиному угоди уклали з фірмою «Кадд Авто». За асфальтобетонну суміш заплатили 6211 гривень. На початку травня фірма закупляла суміш за 5000 гривень. 

Поточний ремонт кількох вулиць у Південному виконувала ТОВ «Укртрансінвест-сервіс». Вартість угод склала майже мільйон гривень. При ремонті використовували асфальтобетонну суміш типу Б і марки 1 за 5840 гривні, куди входила й доставка. 

«Ця ціна є в середньому на тисячу гривень за тонну дешевше, ніж рахує у своїх кошторисах ТОВ «Легіонбуд». Варто зазначити, що в даному випадку асфальт постачають із заводу, що розташований у Солоницівці», — кажуть у ХАЦі.

«Легіонбуд» став підрядником і для Пісочина. При капремонті дорожнього покриття й тротуару по вулиці Санаторній асфальтобетон купляли за 7000 гривень (6360 гривень — це ціна самого асфальту). Суміш іншого типу, Г, і марки 1, купували за 8104 гривні.

У Сахновщині три дороги ремонтувала фірма підприємця Жори Папікяна. Загальна вартість склала 1,6 мільйона гривень. Щебінь обійшовся у 2962 гривні, асфальт — 7380 гривні. Солоницівка уклала угоду з «Ореол-21», за асфальтобетонну суміш сплатили 6871 гривню.

У Харкові платять за суміш менше, ніж у громадах. КП «Харківводоканал» підписало угоду з ТОВ «Будівельна група «Континент Буд» щодо відновлення асфальтобетонного покриття внутрішньоквартальних доріг, тротуарів у Новобаварському районі. За угодою заплатили майже мільйон гривень. Асфальтобетонну суміш купили за 5329 гривень. Вона виявилася більше ніж на тисячу дешевшою, ніж у громадах. Чугуїв обрав «Легіонбуд». Щебінь там купляли по 2928 гривень, асфальт — 6787 гривень.

Засновниками фірми «Легіонбуд» указані Євгеній Чаплигін та Олег Гуменюк з ізраїльським громадянством. Директором фірми у березні цього року став Юрій Полянський.

Джерело

Новости Харькова