«Я люблю Балаклію»: на Харківщині відремонтували знак за пів мільйона гривень

Підрядник пояснює високу вартість робіт якістю матеріалів.

Балаклійська міськрада має заплатити 563,7 тисяч гривень за капітальний ремонт знаку «Я люблю Балаклію».

Договір з ФОП Носенко Руслан Володимирович уклало управління ЖКГ, транспорту та благоустрою Балаклійської міськради 22 вересня.

Про це повідомив Харківський антикорупційний центр з посиланням на систему публічних закупівель “ProZorro”. Також у липні була укладена угода на 12 000 грн щодо розробки кошторисної документації на капремонт знаку, — зазначили в ХАЦ.

«Цей договір викликає подив і  своєю ціною, і пріоритетами. Загальна вартість капремонту знаку майже дорівнює вартості 3-кімнатної квартири з гарним ремонтом у центрі міста. Але і це ще не все. На початку вересня, перед самою річницею звільнення Балаклії від російських окупантів, місцева влада прозвітувала, що вже відновила знак “Я люблю Балаклію”, — пише сайт ХАЦ.

Ще наприкінці серпня у Балаклійській міськраді повідомили, що відновлення знаку по вулиці Центральній відбулось завдяки ініціативі Молодіжної ради. Зазначалось, що інсталяція була пошкоджена під час обстрілів міста російськими військами. Під час ремонту було встановлено нове захисне покриття, покращене освітлення і патріотичні візерунки.

Знак після деокупації. Фото: соцмережі

У ХАЦ наводять такі дані: у 2021 році у Балаклії поточний ремонт цього знаку коштував 50 000 грн. Сам знак у 2018 році коштував 199 000 грн. Із 2019 по 2021 роки на поточний ремонт знаку було витрачено майже 165 000 грн. Всі договори щодо знаку були підписані з ФОП Носенко Руслан Володимирович.

«Для порівняння, у Сумах в цьому році вирішили зробити не капітальний, а поточний ремонт знаку “Я люблю Суми”, що обійшовся в 53 000 грн. Але і букв в назві міста набагато менше, ніж в Балаклії», — зауважили експерти антикорупційного центру.

Начальник Балаклійської міської адміністрації Віталій Карабанов пояснив Суспільне Харків, чому така вартість відновлення знаку:

«У міському бюджеті не було одразу грошей. Тому фірма, яка займалася, вона виготовила та встановила знак, а договори на оплату уклали з відтермінуванням. Процесом виготовлення цього знаку займалася Молодіжна рада… Розумію, що доцільність-недоцільність, але молодь вважає, що це — символ Балаклії. Цей знак знищили окупанти, майже на 100%. Я так розумію, ті компоненти, з яких він виготовлявся, мабуть, коштують дорого», — пояснив Карабанов.

Підрядник Руслан Носенко посилається на високу вартість роботи і матеріалів.

«Так зробили, що в жодному місті немає такої інсталяції. Матеріал здорожчав і зарплата, яка була у 2018 році, відрізняється від теперішньої. Ніхто не хоче працювати за 500-800 гривень. Договір уклали, але ще ніхто не розраховувався ні за що. У нас договір на два роки», — каже підрядник.

За словами Носенка, матеріали для роботи купував власним коштом.

«Одна літера з трьох частин складається. Це вітражне скло, там лазерна нарізка, усі сторони склеюються вручну. Світлодіодні стрічки автоматично вмикаються та вимикаються. Це довговічні матеріали, вони не вигорають, вони не псуються від снігу, від льоду, від сонця. На них гарантія 20 років. Якщо, наприклад, замовляти з пінопласту, то їх спалять», — додав підрядник.

А ось голова Молодіжної ради Балаклії Ірина Михайлова не прокоментувала високу вартість знаку. Мовляв, його ремонтували за зверненням місцевих жителів.

Як писав KharkovNEWS.info, для шкільного укриття на Харківщині купують товари у рази дорожче за ринкові

Джерело

Новости Харькова