Харкову передали установки для котелень, що замінять дизельні генератори під час опалювального сезону

За інформацією: Суспільне Харків.

Харків отримав когенераційні установки для котелень. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків

Харків отримав когенераційні установки для котелень, що дозволять їм одночасно виробляти тепло та електрику.

Установки місту передали уряди Німеччини та Швейцарії в якості гуманітарної допомоги. Вони допоможуть замінити дизельні генератори під час опалювального сезону.

"Головне, щоб сюди подавався газ", — говорить газовик Володимир Копєйка.

Харків отримав когенераційні установки для котелень. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків

Одна установка важить дві тонни. "Харківські теплові мережі" отримали п'ять таких у березні. Обладнання використовуватимуть в опалювальний сезон, адже воно може одночасно виробляти тепло й електрику для роботи самої котельні, говорить начальник управління експлуатації "ХТМ" Сергій Мельниченко.

"Нам не потрібні зовнішні джерела електропостачання. У нас є запас води, тож потрібний тільки газ у газогоні. Установка цієї когенерації дозволить нам за будь-яких умов забезпечити теплом і гарячою водою наших споживачів", — пояснює Мельниченко.

Одна з харківських котелень. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків

Торік котельня працювала від дизельного генератора через знеструмлення внаслідок російських обстрілів. Витрати на паливо для генератора щонайменше учетверо більші, ніж на газ для установки, каже Мельниченко.

"Це були умови, в які нас поставив наш сусід. Цей генератор ми переставимо на іншу котельню, приблизно такої ж потужності. Він буде в роботі", — додає начальник управління.

Одна з харківських котелень. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків

П'ятеро установок, яке отримало підприємство, працюватимуть у Немишлянському, Новобаварському і Київському районах міста.

Новости Харькова