Харківському блогеру-втікачу оголосили підозру

Підозра оголошена заочно.

Павло Онищенко, якого на початку війни відпустили з СІЗО, тепер живе в Росії та записує відео на підтримку країни-агресора.

Слідчі заочно оголосили підозру 37-річному лідеру організації «Потон», харків’янину Павлу Онищенку, який виправдовує російську агресію. Про це повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

Як установило слідство, Онищенко веде блог та на своїй сторінці викладає матеріали з проросійськими наративами. Зараз він перебуває в Москві, ролики на підтримку Росії знімає саме там.

«У зверненні, яке блогер знімає на фоні Кремля, він називає українців та росіян «єдиним народом», а повномасштабне російське вторгнення — «поверненням земель», — зазначили в прокуратурі.

Підозру Онищенку сформували за ч. 3 ст. 436-2 (поширення матеріалів, в яких міститься виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України) Кримінального кодексу України. Йому загрожує від п’яти до восьми років ув’язнення.

Нагадаємо, влітку 2020 року в лісі на території Краснокутського району затримали п’ятьох учасників організації «Потон». За даними поліції, вони брали участь у збройному конфлікті зі співробітниками правоохоронних органів. Після вручення підозр, зокрема, до СІЗО відправили лідера «Потону» Павла Онищенка та її учасника Миколу Маслова.

Миколу Маслова та Павла Онищенка звинувачували за ч. 1 ст. 345 (загроза чи насильство щодо правоохоронця) та ст. 348 (посягання на життя правоохоронця) Кримінального кодексу України. Їм загрожувало до 15 років позбавлення волі або довічне ув’язнення. 

Однак у березні 2022 року суд не задовольнив клопотання прокурора щодо продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою Онищенку та Маслову й ті вийшли на свободу. 

Павло Онищенко говорив, що розбереться зі своїми справами та піде в тероборону. Однак він утік за кордон. Виїхати за межі України йому дозволили через наявність чотирьох дітей. Тепер Онищенко живе в Росії й патякає про «гібридний вид людства».

Джерело

Новости Харькова