Харківський чиновник вимагав хабар у підприємця за встановлення кіоску

Посадовця вже звільнили.

27-річний чиновник організував хабарницьку схему у Шевченківському районі Харкова.

Слідчі з’ясували, що колишній головний спеціаліст сектору підприємництва та споживчого ринку адміністрації Шевченківського району Харківської міськради організував схему вимагання грошей із фізичних осіб-підприємців.

Хабарі посадовець просив за надання дозволу на розміщення малих архітектурних форм у Шевченківському районі. Зокрема, у червні 2023 року до посадовця звернувся підприємець, оскільки в нього виникли проблеми із розміщеннями кіоску для фаст-фуду на проспекті Перемоги. Проте підприємцю для вирішення питання сказали принести хабар. Затримали посадовця «на гарячому».

«Ділок зазначив, що він має вагомий «вплив» на потрібних людей для облаштування кіоску саме у цьому місці. Проте за «послугу» він встановив суму у 3000 доларів США. Спочатку посадовець адміністрації сказав передати 1000 доларів США через свого знайомого. Підприємець виконав вимогу та передав необхідну суму. Проте вже 7 вересня під час передачі 2000 доларів США особисто головного спеціаліста затримано правоохоронцями в порядку ст. 208 КПК України», — повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

Обвинувальний акт склали за ч. 2 ст. 369-2, ч. 5 ст. 27 і ч. 2 ст. 369-2 (одержання неправомірної вигоди для себе за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій місцевого самоврядування, пособництво в одержанні неправомірної вигоди для себе чи третьої особи за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій місцевого самоврядування) Кримінального кодексу України.

Обвинуваченого звільнили з посади. Йому загрожує від 2000 до 5500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або ув’язнення від двох до п’яти років. 

Як писав KharkovNEWS.info, співробітник виконавчої служби не хотів без хабаря закривати провадження та виключати жінку з Реєстру боржників. Його затримали.

Джерело

Новости Харькова