Харківська поліція розшукує родичів 65 загиблих в Ізюмі

188 тіл з місця масового поховання в Ізюмі вже віддали рідним.

В Ізюмі триває робота слідчих і криміналістів. 9 червня сім місцевих мешканців, які розшукують своїх близьких, здали біоматеріали в мобільній лабораторії.

Ізюмчани відповіли на питання слідчих. Так, місцева мешканка Тетяна розшукує свого колишнього чоловіка.

Місцеві мешканці розшукують тіла своїх рідних. Фото: поліція Харківської області

«Їй у березні під час авіанальоту на місто, жорсткого бомбардування свекруха сказала, що Сергій пішов і не повернувся. Зв’язку тоді вже майже не було. По вулицях лежали тіла загиблих. Померлих закопували у дворах. Люди переховувалися по підвалах. Кожен виживав як міг. Тетяна крізь сльози згадує ті страшні часи і каже, що не може спокійно спати, поки не поховає Сергія», — розповіли у поліції Харківської області.

Мати сподівалася побачити сина живим, але в січні цього року її серце не витримало, і вона померла.

Криміналістам Тетяна принесла капелюх Сергія. Якщо не вийде отримати якісні результати, має намір поїхати до сина за кордон, і вже там за передбаченою законодавством процедурою взяти у нього біоматеріали, щоби поховати колишнього чоловіка по-людськи.

Сучасний апарат пересувної лабораторії видає результат за 90 хвилин. Фото: поліція Харківської області

Криміналісти працювали на апараті, який був наданий Благодійним фондом Говарда Баффета. За словами заступника начальника відділу кримінального забезпечення СУ ГУНП в Харківській області Максима Шендрика, ця лабораторія повністю пересувна, мобільна, автономна, значно пришвидшує роботу по ідентифікації осіб. Результат можна отримати за 90 хвилин.

«За допомогою програмного забезпечення проводимо порівняльний аналіз, і якщо є співпадіння рештків тіла та особи, яка надала нам зразки, то ми можемо судити, це близькі родичі, або віддалені родичі, або взагалі не є родичами», — розповів Максим Шендрик.

Родичів закликають здати зразки на ДНК-експертизу.. Фото: поліція Харківської області

За даними поліції, з місця масового поховання в Ізюмі було вилучено 449 тіл. Ідентифіковано 192 тіл, видано родичам 188 тіл загиблих. За словами старшої слідчої СУ ГУНП в Харківській області Людмили Подбой, залишаються неідентифікованими 65 тіл з місця масового поховання.

«Якщо мається якась інформація щодо родичів, які загинули під час окупації міста Ізюм, просимо звертатися до поліції для надання біологічних зразків з метою ідентифікації тіл загиблих, отримання повних анкетних даних для видачі тіл родичам та поховання», — звернулася до громадян Людмила Подбой.

Нагадаємо, кримінальне провадження щодо масового поховання в місті Ізюм здійснює Слідче управління Головного управління Національної поліції в Харківській області.

Як писав KharkovNEWS.info, зразок ДНК взяти у загиблих важко, оскільки вони перебували в землі понад пів року. Ще наприкінці січня були відібрані зразки ДНК у всіх загиблих із місця масового поховання в Ізюмі, щодо яких зверталися родичі.

Джерело

Новости Харькова