Харківщині потрібно більше машин для розмінування

В Уряді обіцяють допомогти з придбанням спеціальних автівок.

У громаду на Харківщині, де працює машина механічного розмінування, приїхала міністр Юлія Свириденко.

У Харківській області планують збільшити кількість машин для розмінування. До кінця 2023 року їх має бути щонайменше десять. Про це повідомили у Харківській обласній військовій адміністрації з посиланням на першого віцепрем’єр-міністра України — міністра економіки Юлію Свириденко, яка відвідала Циркунівську громаду.

«Наша мета — якісне і швидше обстеження та розмінування територій. Наразі працюємо над тим, щоб до кінця року в області працювало щонайменше десять машин для розмінування. Створення умов для безпечного життя на Харківщині — один із головних пріоритетів уряду», — сказала Свириденко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поля Харківщини розміновуватимуть після супутникового аналізу

Циркуни, де побувала міністр, розміноване на 90%. Розмінування там розпочали 26 травня, зараз сапери обстежують луки, де залишилося багато вибухонебезпечних предметів.

«Населений пункт майже повністю розміновано. Залишилося лише 10% площі — це луки, через які проходила лінія зіткнення. Наразі це не проста ділянка для роботи, адже окупанти там застосовували і міни, і касетні снаряди. Попри труднощі піротехнічні підрозділи продовжують свою роботу», — розповів голова ХОВА Олег Синєгубов.

Усього у Харківській області розміновано майже 5,4 тисячі гектарів територій, 307 гектарів сільгоспугідь, понад 875 кілометрів автошляхів, майже 180 кілометрів залізничних колій, 2,4 тисячі кілометрів електроліній, більше ніж 270 кілометрів газопроводів і 329 об’єктів критичної інфраструктури. Загалом знешкоджено 97 000 вибухонебезпечних предметів. Розміновують регіон 250 саперів.

Фото: ХОВА

Як писав KharkovNEWS.info, російські окупанти замінували Харківську область мінами-пастками та зробили приховане мінування. Щоб очистити територію регіону, необхідно застосовувати механізований спосіб розмінування. Це у рази швидше і безпечніше, ніж ручним способом.

Джерело

Новости Харькова