Харків’янин передавав ФСБ інформацію про військових

Агент знаходиться під вартою.

Харків’янин входив до складу агентурної мережі ФСБ Росії.

До Московського районного суду Харкова передали обвинувальний акт щодо 53-річного харків’янина, який працював завідувачем господарства господарської дільниці механічного відділу держпідприємства. За даними слідства, чоловік здавав окупантам інформацію щодо співробітників військових закладів освіти Харкова. Він спілкувався із давнім знайомим, гауляйтером Харківської області.

Друг обвинуваченого раніше працював в окупованому Луганську, обіймав посаду «заступника начальника відділення з розкриття злочинів проти особи карного розшуку жовтневого РУ МВС «ЛНР». За деякий час став служити у спецзагоні швидкого реагування «Рысь» Федеральної служби військ національної гвардії Росії. Цей спецзагін брав участь у бойових діях, метою яких було захоплення Харкова.

Упродовж минулого року обвинувачений збирав і передавав другу інформацію про об’єкти, де знаходяться українські військові, місця обстрілів та співробітників військових закладів освіти Харкова, яких планували завербувати. Листувалися вони у месенджері Telegram.

«Крім того, він готував інформацію щодо певних посадових осіб військових навчальних закладів м. Харкова як «кандидатів» для вербування російськими спецслужбами. У червні цього року правоохоронці викрили зрадника. Під час обшуку у квартирі харків’янина виявлено близько пів тисячі патронів, які він незаконно придбав та зберігав», — розповіли у Харківській обласній прокуратурі.

Обвинувальний акт щодо харків’янина склали за ч. 2 ст. 28 і ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану та за попередньою змовою групою осіб) і ч. 1 ст. 263 (незаконне придбання та зберігання боєприпасів без передбаченого законом дозволу) Кримінального кодексу України. Максимальна санкція статей передбачає довічне позбавлення волі та конфіскацію майна. Чоловік знаходиться під вартою.

Як писала donga, у червні 2023 року СБУ знешкодила агентурну мережу ФСБ Росії, до якої входили двоє харків’ян — чоловік 53 років і жінка 43 років та 63-річний житель Безлюдівки. Ще на початку війни з ними на зв’язок вийшов представник ФСБ Росії та надав завдання, ті погодилися. Серед завербованих був колишній викладач місцевого військово-навчального закладу.

Справу щодо жителя Безлюдівки передали до суду 14 грудня. Гауляйтеру раніше повідомили підозру за ч. 2 ст. 111 (держзрада, вчинена в умовах воєнного часу) Кримінального кодексу України, зараз ухвалюють питання щодо додаткової кваліфікації.

Новости Харькова