Харків’ян просять рятувати тварин, які отруїлися через витік палива

Птахів просять приносити до ветклініки.

Жителів Харкова закликають приносити до ветеринарної клініки птахів, які отруїлися через витік палива у річки.

Птахів приймає ветклініка CentrVet. За лікування птахів платити не треба. Харківський екоактивіст Артем Приходько планує організувати збір коштів та оплатити послуги ветклініки. При цьому, лікувати птахів почнуть одразу, гроші клініці перерахують пізніше.

«Така колаборація дасть змогу врятувати якомога більше тварин, та мені дуже потрібна ваша допомога! Не будьте байдужими: якщо ви побачили хвору дику качку, яка отруїлася внаслідок масштабної екологічної катастрофи у місті Харкові, саджайте її в коробку чи пелюшку (тварина в такому стані вже буде даватися в руки) і везіть до лікарні, де їм нададуть кваліфіковану допомогу», — закликав екоактивіст Артем Приходько.

За його словами, ветклініка CentrVet дає знижку на лікування таких птахів у розмірі 30%. У ній уже лікували отруєних птахів. У 2021 році Артем Приходько приносив до ветклініки качок з річки Уди, які були у важкому стані через отруєння хімічними речовинами.

Адреса та контакти ветклініки CentrVet:

  • Харків, проспект Гагаріна, 152,
  • телефон: (050) 400 71 65,
  • графік роботи: щоденно з 9:00 до 21:00.

Наразі харків’яни виявляють у річках багато отруєних через витік палива птахів. Артем Приходько приніс учора 13 лютого до ветклініки шість таких птахів. Вони знаходилися у важкому стані, наразі птахів продовжують лікувати. Є птахи, які знаходяться далеко від берега, і їх потрібно діставати човнами. Екоактивіст просить людей допомогти птахам, виловити та принести до ветклініки, де їх вилікують. Також потрібно на березі розставляти ємності із чистою водою, яку птахи зможуть пити.

«Особисто тих, що я віддав на лікування, — це шість. Але можливо, люди ж самостійно там займаються. Так взагалі їх багато по берегу. Люди знімають відео. Є місця, де їх просто неможливо дістати, там треба човном, напевно, їздити. Потрібно займатися. Я закликаю зоозахисників, зооволонтерів, у нас же таких багато: «Давайте щось робити, що ж ми нічого не робимо». Взагалі я бачу в інформаційному просторі недооцінку масштабу проблеми. Чомусь усі вважають, що це таке собі. Це не таке собі. Ці наслідки ми з вами будемо роками, — зазначив у коментарі KharkovNEWS.info Приходько. — Птахів я доставив до лікарні учора, їх уже лікують. Учора вони були у важкому стані, навіть голову не тримали. Але поки що від тих, хто займається лікуванням, я не чув, що хтось помер. Тобто проводяться всі необхідні маніпуляції».

Паливні плями поширилися річками Немишля, Лопань, Уди. Чи потрапили вони вже до Сіверського Донця, екоактивісту точно невідомо, однак він припускає, що за такий проміжок часу вони вже могли опинитися там.

«Воно уже біля Есхару, Жихор це початок, у Жихорі ми вже давно їх побачили — учора чи позавчора. Особисто, щоб я почув, що до Донця, у мене немає там нікого знайомих, ніхто не каже. Але вже навіть за підрахунками течії, п’ята доба уже. Якщо Темнівська колонія, це ж уже поряд з Есхаром, а там уже дві чи три доби тому було. Скільки там відстані до Донця, звичайно, воно вже в Донці. Течія, швидкість води, ви ніяк це не зміните. Зараз будуть блокувати, відрізати цю пляму. Але його локалізували, так, воно в Донець перестало потрапляти. Але ж те, що вже є, нікуди не дінеться», — пояснив Артем Приходько.

Як писав KharkovNEWS.info, через витік палива забруднені кілька річок. Неподалік Харкова екологи виявили велику нафтову пляму.

Джерело

Новости Харькова