Харків’ян попередили, через який банк не можна сплачувати за електрику

Нацбанк відкликав ліцензію.

«Айбокс банк» позбавили ліцензії через систематичне порушення вимог закону щодо фінансового моніторингу.

Національний банк України відкликав ліцензію в акціонерного товариства «Айбокс банк» із 7 березня. Тому не слід сплачувати комунальні платежі через цей банк. Про це повідомили у компанії «Харківенергозбут».

«Шановні споживачі, будьте уважними при оплаті за спожиту електричну енергію!, — звернулися у «Харківенергозбуті». — Уникайте оплат через платіжні системи АТ «Айбокс банк», якщо хочете, щоб Ваші оплати дійшли за призначенням».

У «Харківенергозбуті» радять платити за електроенергію у наступних банках:

  • сайт, особистий кабінет або мобільний додаток «ПриватБанку» за посиланням тут або тут;
  • сайт, особистий кабінет «Ощадбанку» або мобільний додаток за посиланням тут або тут;
  • сайт, особистий кабінет або мобільний додаток Easy Pay за посиланням тут або тут;
  • сайт або відділення «Укрпошти» за посиланням;
  • мобільний додаток «Харенерго».

«При проведенні оплат не забувайте вказувати особовий рахунок, повну адресу, попередні й поточні покази лічильника», — звернулися до містян у «Харківенергозбуті».

Зазначимо, у Нацбанку України розповіли, що ухвалили рішення про відкликання ліцензії в АТ «Айбокс банк», згідно зі ст. 77 Закону України «Про банки й банківську діяльність», оскільки він «систематично порушував законодавство у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення».

Нацбанк установив, що «Айбокс банк» неналежним чином перевіряв клієнтів, які надавали послуг з організації та проведення змагань зі спортивного покеру, а також розробляв і впроваджував внутрішні документи з фінансового моніторингу.

Протягом останніх двох років через порушення у сфері фінансового моніторингу на «Айбокс банк» накладали штрафи й застосовували інші види впливу. Вкладникам обіцяють відшкодування.

«Кожен вкладник Банку отримає від Фонду гарантування вкладів фізичних осіб відшкодування в повному розмірі вкладу, включаючи відсотки, нараховані станом на кінець дня, що передує дню початку процедури виведення банку з ринку, крім випадків, передбачених частиною четвертою статті 26 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», — пояснили у Нацбанку.

Як писав KharkovNEWS.info, у червні 2022 року правління Нацбанку України віднесло АТ «Мегабанк» до категорії неплатоспроможних у зв’язку з тим, що банк не привів свою діяльність у відповідність до вимог законодавства України, у тому числі нормативно-правових актів НБУ. Тоді ж у банку ввели тимчасову адміністрацію та шукали інвесторів. Фонд гарантування виплатив вкладникам “Мегабанку” майже 3,9 млрд гривень.

21 липня Національний банк України ухвалив рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію АТ «Мегабанк». 

Джерело

Новости Харькова