Харків пасе задніх у фінансовій допомозі ЗСУ — рейтинг

Харківська міська рада повідомила, що витратила на потреби Сил оборони 270 млн грн, що упёятеро менше, ніж Дніпро.

Комітет виборців України склав рейтинг видатків обласних центрів та міста Києва на допомогу Силам оборони у 2023 році.

Для цього у міст попросили офіційну інформацію щодо витрат на цей напрямок. Але не всі міськради зголосилися надати такі дані.

Першу сходинку у рейтингу посів Київ, який минулого року спрямував на підтримку сил оборони близько 9 мільярдів гривень.

«Це майже стільки ж, скільки усі інші обласні центри разом. На другій сходинці рейтингу – Дніпро, який витратив на допомогу війську 1,6 мільярда гривень. Також у першу п’ятірку рейтингу увійшли Хмельницький (1,5 млрд грн), Житомир (1,3 млрд) та Одеса (1,1 млрд)», — повідомляє КВУ.

Харків надав допомоги Силам оборони на загальну суму 272 мільйони гривень. Менше тільки невеликі міста: Кропивницький, Суми, Тернопіль, Вінниці, Ужгород та деокупований Херсон.

Рейтинг: КВУ.

Загальна сума допомоги, яку обласні центри та столиця надали минулого року силам оборони, становить 19,5 мільярда гривень.

У КВУ зазначили, що інформацію про витрати на ЗСУ тих міст, які не надали інформацію, взяли з відкритих джерел.

Як писав KharkovNEWS.info, Харків потрапив до переліку міст, які не допомагають підрозділам територіальної оборони, та мер це спростував.

У 2023-му році Харків мав найбільші доходи від військового ПДФО серед обласних центрів, але нічого не витрачав на підтримку місцевих бригад. До таких висновків дійшли аналітики Forbes, які проаналізували бюджетні доходи та видатки всіх обласних центрів України. Київ не включили в аналіз через особливий статус столиці.

У 2023 році місто отримало 4,6 млрд військового ПДФО, на благоустрій витратили 972 млн, а на свої 127-му та 113-ту бригади ТрО — ані копійки. 

У той же день мер Харкова Ігор Терехов виступив із заявою, що місто фінансово допомагає ЗСУ, і у 2023 році витратило на допомогу армії понад 474 млн грн за різними статтями видатків, а комунальні підприємства міста теж надають безоплатну допомогу.

В інтерв’ю DW 19 грудня Терехов поточнив цифру і сказав, як саме допомагають військовим. Харків, за словами мера, не купує нічого для ЗСУ, а передає кошти з бюджету міста на потреби військових частин.

Джерело

Новости Харькова