Громада з Харківщини буде подаватися на відновлення за кошти Євросоюзу

Місто на півдні області багато разів обстрілювали російськими ракетами.

Лозівська громада планує отримати гроші на відновлення та розвиток.

3 серпня на онлайн-нараді з Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України Лозівська громада обговорювала питання щодо відновлення територій, що постраждали через війну. Гроші на відновлення та будівництво об’єктів у населених пунктах України хочуть залучити за підтримки Євросоюзу. Планується, що до 2027 року державі нададуть 50 мільйонів євро. Лозівська громада може увійти до переліку населених пунктів, які відновлюватимуть.

«Лозівська громада підпадає під визначення території відновлення, — говорить перший заступник Лозівського міського голови Олександр Жидков. — Серед основних критеріїв, які на це впливають — наявність руйнувань унаслідок ракетних ударів, а також економічні та соціальні показники», — повідомили у Лозівській міськраді.

Від громади надішлють перелік критеріїв, за якими її можуть віднести до тих, де проходитиме відновлення.

Також планується розроблення плану відновлення та розвитку та програми комплексного відновлення Лозівської громади. Їх має затвердити Лозівська міська рада та Харківська обласна військова адміністрація. Після цього план і програму нададуть Мінінфраструктури. 

«У перелік об’єктів, які планують подавати до плану відновлення та розвитку Лозівської тергромади, входитимуть не лише пошкоджені й зруйновані унаслідок ракетних обстрілів, а й ті, які необхідні для покращення життєдіяльності громади, її належного функціонування», — пояснили у Лозівській міськраді.

Як писав KharkovNEWS.info, у квітні 2023 року Кабінет міністрів України затвердив постанову, в якій визначив шість населених пунктів України, де відбуватиметься комплексне відновлення за новими принципами. Серед них були Циркуни. Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль пояснив, що ці населені пункти будуть відбудовувати повністю, а не окремі будівлі.

Циркуни могли виключити з програми, оскільки вони не були повністю розмінованими, й там тривали постійні обстріли. Однак село залишилося у програмі Кабміну на масштабну відбудову. Уже є план, за яким будуть відбудовувати селище, але грошей поки що немає.

Джерело

Новости Харькова