Ексзаступник голови Служби судової охорони допомагав ухилянтам із Харківщини

Чоловікові заочно оголосили підозру.

Організатор схеми виїзду ухилянтів за кордон сам утік до Європи.

Співробітники Служби безпеки України заочно оголосили підозру колишньому заступнику голови Служби судової охорони, який організував кілька каналів для втечі військовозобов’язаних за кордон. Слідчі встановили, що схема працювала на Харківщині, Київщині, Львівщині, Хмельниччині, у Волинській, Вінницькій, Дніпропетровській та Одеській областях.

Зі Служби судової охорони чоловіка звільнили ще у 2021 році через корупцію. На початку війни він створив в Україні фейковий благодійний фонд і більше ніж 30 фейкових волонтерських організацій. Потім від імені цих фондів та організацій оформлював військовозобов’язаних, які хотіли ухилитися від служби в армії, як міжнародних перевізників «гуманітарки».

«А вартість таких «послуг» становила від 2 до 5 тис. американських доларів. Сума залежала від терміновості зарубіжної «поїздки». Щоб уникнути правосуддя, фігурант у березні цього року втік до однієї з європейських країн як волонтер. Для створення псевдоблагодійних організацій та оформлення фейкових документів для ухилянтів фігурант «втемну» використовував власні зв’язки серед знайомих в держустановах», — розповіли в СБУ.

Підозру чоловікові оголосили за ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань) і ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України.

Як писав KharkovNEWS.info, начальник районного територіального центру комплектування Харкова, який допомагав ухилянтам, ховався від слідчих у підвалі. Тепер він перебуває у лікарні.

Джерело

Новости Харькова