Дві старости з Куп’янського району отримали підозри за співпрацю з росіянами

Одна колаборантка втекла, іншу взяли під варту.

Старости видавали місцевим мешканцям «допомогу» від держави-агресорки.

Старосту Гусинського старостинського округу Кіндрашівської територіальної громади 55-річну Віру Дресвянкіну підозрюють у колабораційний діяльності.

Віру Дресвянкіну взяли під варту. Фото: телеграм-канал “+MARAZM+”

Про це повідомив Харківський антикорупційний центр із посиланням на сайт “Судова влада”.

Під час окупації Дресвянкіна добровільно надала згоду представникам збройних сил рф та представникам т. зв. “ВГА Харьковской области” зайняти посаду «и. о. помощника начальника отдела (сельський) Кондрашовского территориального отдела ВГА Купянского района».

За даними слідства, з 20 червня по вересень минулого року Дресвянкіна організовувала збір даних для виплати мешканцям села Гусинка так званої “матеріальної допомоги” від держави-агресорки в російських рублях і формувала акти прийому-передачі грошових коштів.

Крім того, жінка відповідала за проведення ремонту опалювальної системи у приміщенні навчального закладу, щоб у подальшому розселити там військовослужбовців рф і забезпечити їм комфортні умови.

1 листопада цього року Дресвянкіну затримали. Суд обрав для неї запобіжний захід у виді тримання під вартою до 29 грудня 2023 року. 

«У судовому засіданні вона зазначила, що підозра є необґрунтованою. Дресвянкіна повідомила, що під час окупації проживала у селі Гусинка, не мала можливості виїхати з окупованої території, оскільки вона доглядала за матір`ю похилого віку та чоловіком, який зламав ногу. Їй погрожували, а тому вона під примусом написала заяву та зайняла посаду в місцевій окупаційній адміністрації рф. Обвинувачена додала, що за дорученням представника окупаційної влади вона також збирала зброю у мисливців, які приносили її до сільської ради та складала до сейфу», — йдеться в повідомленні ХАЦ. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Судитимуть доньку зрадника з харківського телеканалу

Крім того, підозру в колабораційній діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України), але заочну, отримала ще одна староста — 45-річна очільниця Піско-Радьківського старостинського округу Борівської селищної ради Віра Соловйова.

Віра Соловйова втекла до Росії. Фото: скрин Слідство Інфо

Про це Харківському антикорупційному центру стало відомо з сайту Офісу Генпрокурора України.

Її повноваження на посаді старости призупинені.

У тексті підозри йдеться, що Соловйова протягом червня — жовтня минулого року добровільно займала посаду “помощника начальника (с. Піски-Радьківські) Боровского территориального управления ВГА Изюмского района” в окупаційній адміністрації. Жінка брала участь у нарадах окупаційної адміністрації, складала списки мешканців села і передавала військовим РФ, а також організовувала видачу так званої “гуманітарної допомоги” від представників держави-агресорки.

Розслідувальний проєкт “Слідство інфо” минулого року робив репортаж про те, як жили Піски-Радьківські під час окупації, про катівню, яку російські військові влаштували неподалік місцевого Будинку культури.

Місцеві розповіли, що росіяни тероризували у селі усіх причетних до ЗСУ чи правоохоронних органів. Один із героїв репортажу запитав у російських військових, хто їм повідомив про те, що його син служить в українському війську. Чоловік запевняє, що окупанти вказали на голову села — Віру Соловйову.

Журналісти “Слідство.Інфо” з’ясували, що Віра Соловйова прийшла у місцеву політику з “Партією регіонів”. З 2015 року жінка була сільською головою від партії “Відродження”. За словами одного з героїв репортажу Анатолія, голова села втекла разом із сім’єю до Росії.

“Вона поїхала звідси зі своєю сімʼєю чи в Бєлгородську область, чи кудись ще на Росію… Тут багато було представників “руского міра”. Мені їх не шкода, колобродів цих ср*них. Хай їдуть, повітря чистіше буде”, — каже чоловік.

Як писав KharkovNEWS.info, заочну підозру за фактом пособництва державі-агресорці отримав депутат Куп’янської міської ради від партії “Слуга народу” Анатолій Єгоров. У 2020 році він намагався потрапити до Харківської облради, але не був обраний.

Джерело

Новости Харькова