Дві колишні чиновниці працювали на росіян у Харківській області

Обидві колаборантки — мешканки Куп'янська.

Одна жінка очолила «Міграційну службу» загарбників, інша працювала заступницею в «управлінні Пенсійного фонду».

Слідчі заочно оголосили підозри двом жителькам Куп’янська, які під час окупації перейшли на бік російських окупантів. За даними слідства, 35-річна жінка до війни була державною службовицею. Коли місто захопили, вона добровільно погодилася стати начальницею «міграційної служби». Жінка займалася організацією видачі жителям паспортів Росії, проходила службову підготовку, де вивчала процес паспортизації населення за російським законодавством. Зарплатню вона отримувала у рублях.

«Зрадниця організовувала процес отримання мешканцями російських паспортів. Насамперед вона керувала роботою підлеглих працівників, перекладала документи на російську мову для оформлення громадянства рф, а також розглядала звернення, пов’язані з отриманням російського громадянства за скороченою процедурою», — повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

Напередодні деокупації жінка втекла до Росії. Зараз там переховується від українських слідчих. Підозру жінці сформували за ч. 7 ст. 111-1 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України. Наразі ухвалюють питання про оголошення колаборантки у розшук.

Очільниця «Міграційної служби». Фото: Харківська обласна прокуратура

Ще одна підозрювана — 47-річна жителька Куп’янська. До війни жінка була начальником районного управління соцзахисту у Дворічанській адміністрації. Під час окупації влаштувалася виконуючою обов’язки заступника начальника так званого «управління Пенсійного фонду Харківської області».

«Майже три місяці колаборантка координувала роботу цього фейкового органу влади. Організовувала виплату пенсій в російських рублях, керувала підлеглими. Після звільнення територій Силами оборони України — втекла. Про підозру в колабораційній діяльності їй повідомили заочно», — розповів начальник слідчого управління Головного управління Нацполіції у Харківській області Сергій Болвінов.

Підозру 47-річній жінці склали за ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає від п’яти до десяти років тюрми з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю  від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без такої.

Виконуюча обов’язки заступника начальника «управління Пенсійного фонду Харківської області». Фото: Сергій Болвінов

Як писав KharkovNEWS.info, співробітник «Луганськгазу» став чиновником на Харківщині під час окупації. Андрій Громік отримав підозру.

Джерело

Новости Харькова