Дві колаборантки впроваджували російську освіту в Куп’янському районі

Жінки отримали підозри.

Одна колаборантка працювала у «відділі освіти», інша — в школі.

Співробітники Служби безпеки України піл час стабілізаційних заходів на деокупованій території викрили двох мешканок Куп’янського району, які впроваджували стандарти російської освіти в одній із місцевих шкіл. Про це повідомив речник Управління Служби безпеки України в Харківській області Владислав Абдула.

«Одна із них обійняла посаду «заместителя начальника отдела образования ВГА Купянского района Харьковской области», інша стала «виконуючою обов’язки директора» однієї із місцевих шкіл», — розповіли в СБУ.

Так звана «директорка» працювала у «государственном бюджетном образовательном учреждении «Средняя общеобразовательная школа №4 имени Героя Советского Союза Н.Ф. Хамушина» г. Купянска», який окупанти створили на базі ліцею у Куп’янську.

Жінка видала школярам російські підручники, наказала вчителям навчати дітей за російською програмою та організувала поїздку викладачів до міста Курськ у Росії, де ті проходили курси перепідготовки за російськими стандартами.

«Директорці» оголосили підозру за ч. 3 ст. 111-1 (колабораційна діяльність у формі впровадження стандартів освіти держави-агресора у закладах освіти) Кримінального кодексу України.

Друга колаборантка проводила наради з колективом, де виносила на обговорення впровадження російських стандартів у закладах освіти, й також організовувала поїздки вчителів до Росії, де вони перекваліфіковувалися.

«Вона закликала працівників приєднуватись до лав окупантів та погоджувала їх найм, а також встановлювала розмір їх заробітної плати», — повідомили в СБУ».

Цій колаборантці слідчі вручили підозру за ч. 3, ч. 5 ст. 111-1 (добровільне зайняття посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих функцій, у незаконних органах влади та у вчиненні дій, спрямованих на впровадження стандартів освіти держави-агресорки у закладах освіти) Кримінального кодексу України. Суд обрав їй міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Як писав KharkovNEWS.info, 50-річна мешканка Куп’янська працювала заступницею директора у коледжі окупантів. Жінка пройшла перепідготовку у російському інституті та агітувала співробітників коледжу переходити на програму навчання за російськими стандартами.

Джерело

Новости Харькова