Два місяці до перезавантаження. Як Циркуни готуються до повної відбудови

Кожна будівля у громаді була зруйнована або пошкоджена.

У середині літа в Циркунах повинен стартувати масштабний проєкт повної відбудови. Село потрапило до переліку населений пунктів, які в уряді обіцяють відновити комплексно та майже «з нуля». Зараз у громаді не вистачає робочих рук, аби підготуватися до будівництва.

Перш ніж приступити до нового Великого будівництва, у громаді повинні обстежити зруйновані будівлі — тобто, кожен будинок та кожну адміністративну споруду, бо цілих в Циркунах немає. Крім того, власники садиб повинні отримати акти про те, що на їхніх ділянках немає вибухівки. З Кабміну підганяють робити це якнайшвидше, але селу бракує робочих рук.

Половина жителів уже повернулися

Циркуни невипадково потрапили до урядової експериментальної програми повного відновлення населених пунктів. У Кабміні відібрали села та міста, які, з одного боку, невеликі, а з іншого — дуже зруйновані. Це — Бородянка та село Мощун у Київській області, місто Тростянець у Сумській області, село Посад-Покровське у Херсонській області та село Ягідне в Чернігівській області.

До війни Циркуни були заможним харківським передмістям. 24 лютого 2022 року сюди зайшли росіяни і з того часу аж до 5 травня село було в окупації. За ці  два з половиною місяці росіяни нанесли Циркунам першого нищівного удару: окупанти грабували та руйнували будинки, крали автівки і розбивали їх. А коли у травні сили оборони відігнали загарбників за 10 кілометрів, жахи окупації змінилися щоденними нещадними обстрілами — щодня у селі горіли будинки, їх не встигали гасити. Тоді з шести тисяч жителів у Циркунах лишилося не більше 1000 — в основному пенсіонери. Жили без електрики, газу та води.

Більшість будинків у селі мають значні пошкодження. Фото: Кабмін

Коли у вересні ЗСУ відбили окупантів за російський кордон, життя почало налагоджуватись. Але все ще було дуже важким. Через тотальне замінування електрику відновлювали дуже довго, зараз приблизно 95% будинків мають освітлення.

«Люди стали повертатися, з електрикою в нас набагато більше людей. Проводять інтернет, всі, хто приїхали, вже мають газ, світло. Цивілізація повертається. Люди дуже підбадьорились, коли нас включили до програми відновлення, чекаємо позитивних змін», — розповіла KharkovNEWS.info місцева жителька Олена Пишнограєва, яка провела в селі всю окупацію та не покинула домівку у розпал обстрілів.

За даними військової адміністрації, у Циркунах зараз проживає половина від довоєнної кількості людей — три тисячі чоловік. У селі працюють магазини та пошта, кілька разів на день ходить автобус до Харкова, відкрився медпункт. Люди все ще сильно залежать від гуманітарної допомоги, бо більшість з тих, хто лишився чи повернувся — пенсіонери та представники вразливих категорій населення. Молоді та більш заможні ще під час окупації виїхали до Європи і, швидше за все, не повернуться до кінця війни. Дахи та вікна села рясніють різнокольоровою плівкою — їх позатягували до кращих часів. А дехто не став чекати благ від держави  і почав роботи самостійно — спеціалісти з будівельних робіт зараз дуже затребувані в Циркунах.

Місцеві жителі допомагають один одному розбирати завали будинків. Фото: Циркунівські вісті

«У нас перша категорія пошкодження — до 40%, вікна і забор, але ми самі вже все поміняли, не стали чекати, бо жити з забитими вікнами невесело. Зрозуміло, що кожному хотілося б отримати допомогу, але нічого. Дай боже, щоб дали гроші тому, в кого житло зруйноване», — каже Олена.

За словами голови сільської військової адміністрації Миколи Сікаленка, ні до яких робіт у селі поки що не приступали, не було на це бюджету. Тому програма відновлення стала для Циркунів великою несподіванкою.

Комісії треба підсилити

Циркунівці отримали від Кабміну завдання — за два місяці, до середини літа, обстежити та скласти реєстр усіх пошкоджень. У селі створили комісії з обстеження, туди увійшли співробітники сільради, по двоє людей на комісію. Щодня вони ходять вулицями та оглядають будинки, записують усі пошкодження, вимірюють тріщини та сліди від осколків у стінах і заносять усе до акту. Перша ступінь пошкодження — вибиті вікна та незначна руйнація фасадів, третя — коли від будинку фактично нічого не лишилось, більшість домівок у Циркунах мають другий ступінь, тобто руйнування значні, не косметичні.

Комісії лише почали роботу, але вже очевидно, що до липня вони не встигнуть.

«Одна комісія може обстежити близько 8-10 будинків за день. Це доволі кропітка робота. Тими комісіями, які в нас є, ми будемо працювати дуже довго, а в рамках проєкту ми повинні пришвидшитись, тому ми зараз підсилюємося, ідемо на договірні відносини з будівельниками, щоб нам допомогли в цьому процесі», — розповів KharkovNEWS.info голова громади Микола Сікаленко.

Микола Сікаленко збирається залучити до обстеження будівельні організації. Фото: Циркунівські вісті

Перш ніж почати будівництво, необхідно вирішити ще одну проблему — замінування. Кожен домовласник повинен мати на руках акт обстеження території. Більшість циркунівців самостійно обстежували свої присадибні ділянки і, якщо нічого підозрілого не знаходили, до ДСНС не зверталися. Але зараз їм доведеться це зробити, бо треба мати акт. Бланки заяв роздають вуличні волонтери, потім збирають заяви та передають їх в адміністрацію. Найважче доведеться тим, хто зараз за кордоном — їм доведеться шукати на місці когось, хто подав би заявку замість них. Для цього власник має звернутися в українське консульство та зробити довіреність. Офіційної інформації про те, чи почнеться відбудова до того, як усе село буде на 100% обстежене, немає, але неофіційно мешканці Циркунів висловлюють побоювання, що їм не відбудують домівки, якщо з розмінуванням не встигатимуть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мешканці Харківської області подали найбільше заяв на компенсацію за знищене житло

У будь-якому випадку, до приватної власності справа дійде не скоро. На першому етапі в Циркунах обіцяють звести лікарню, школу та Центр отримання адмінпослуг. ЦНАП, до речі, збиралися будувати ще до війни, навіть підготували документацію, але не встигли почати роботи. Зараз є великі сподівання на те, що все вийде.

«Ми очікуємо, що в нас буде нове село», — каже голова. 

Джерело

Новости Харькова